Sub același secretar de stat Mîndrescu: AACR ignoră accidentele aviatice, în timp ce RAR angajează masiv în plină austeritate

Publicat: 21 iul. 2025, 16:09, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Sub același secretar de stat Mîndrescu: AACR ignoră accidentele aviatice, în timp ce RAR angajează masiv în plină austeritate

Accidentele aviatice recente și măsurile de austeritate implementate la nivel național scot în evidență două instituții aflate sub tutela Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și Registrul Auto Român (RAR) – care adoptă o abordare diferită în ceea ce privește angajările și transparența instituțională.

O vară neagră pentru aviația ușoară din România

Între 15 și 20 iulie 2025, România a fost zguduită de câteva accidente aviatice care au implicat aeronave înmatriculate la Aeroclubul României, instituție tot din subordinea Ministerului Transporturilor. În total, trei persoane și-au pierdut viața, iar altele au fost rănite.

Pe 15 iulie, un aparat WT-9 Dynamic Club T (YR-5259) s-a prăbușit în vecinătatea municipiului Orăștie. La bordul aeronavei se aflau 2 persoane, pilot și pasager, dintre care una a decedat, iar cealaltă este în stare de inconștiență. Pe 19 iulie, un planor înmatriculat YR-1550 s-a prăbușit pe un câmp între Caracal și Drăghiceni. Pilotul, un tânăr de 24 de ani din Argeș, a fost găsit decedat de echipele de salvare.

Ziua de 20 iulie a adus alte două incidente: o aeronavă de tip Savannah S (YR-5788) s-a răsturnat la aterizare în zona Periteasca, iar în cursul serii, un alt avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în apropiere de Gura Portiței. În cel din urmă caz, cele două persoane aflate la bord au decedat. Aparatele de zbor au fost înmatriculate de Aeroclubul României.

Accidentele aviatice din aceste zile evidențiază deficiențe în supravegherea tehnică, întreținerea aparatelor de zbor și în exercitarea atribuțiilor de autorizare și inspecție ale instituțiilor responsabile de aviația generală. În acest context, Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) are un rol cheie.

Legături instituționale și concentrarea deciziei

În Consiliile de Administrație ale ambelor instituții – RAR și AACR – figurează același reprezentant al Ministerului Transporturilor: Bogdan Mîndrescu, actual secretar de stat. Acesta are în subordine o listă lungă de entități din domeniul transporturilor, printre care Aeroclubul României, Școala Superioară de Aviație Civilă, AIAS și AACR. Astfel, există o concentrare decizională semnificativă care permite influențarea direcției acestor instituții, atât în domeniul auto, cât și în cel aeronautic.

RAR angajează, în timp ce statul disponibilizează

În contrast cu tragediile din aviație și presiunile publice pentru responsabilizare, la Registrul Auto Român (RAR) – instituție tehnică de control din domeniul rutier – se anunță angajări într-un ritm susținut, după cum a dezvăluit cotidianul PUTEREA. Conform site-ului oficial, RAR a scos recent la concurs 10 posturi, unele în domenii deficitare precum inginerie sau mecanică, dar și în sectoare administrative (consilier juridic, auditor intern, referent achiziții) care par să fie cu dedicație.

Toate aceste recrutări au loc în plină campanie de austeritate anunțată de premierul Ilie Bolojan, care vizează reducerea cheltuielilor bugetare și concedieri în sectorul public.

Directorul general al RAR, Mihai Alecu, este un apropiat al secretarului de stat Mîndrescu, iar presa l-a supranumit ironic „Pufu” – o referință la loialitatea față de „sforarul Vuitton”, cum mai este numit Mîndrescu în mediile critice.

Nepotriviri între responsabilitate și acțiune

Autoritățile din domeniul aviatic – Aeroclubul, AACR, AIAS – se confruntă cu suspiciuni și presiuni publice după incidentele recente, care au amplificat cererile de claritate și asumare a responsabilității. În paralel, sectorul rutier urmează o altă direcție: extindere instituțională și angajări, fără o transparență deplină asupra criteriilor aplicate.

În ciuda accidentelor din aviație, până la acest moment nu au fost comunicate public concluziile investigațiilor AIAS (Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile), iar AACR nu a oferit o reacție oficială privind eventuale măsuri de prevenție, inspecții suplimentare sau controale la Aeroclubul României.

În oglindă, AACR și RAR reflectă două fețe ale aceleiași administrații: una pasivă în fața riscurilor din aviație, alta activă în recrutări și consolidare birocratică. Ambelor instituții li se cere, în mod legitim, mai multă transparență, eficiență și răspundere.