Inteligența artificială, între colaborare globală și rivalitate strategică: China cere un consens internațional

Publicat: 26 iul. 2025, 13:27, de Ionut Jifcu, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Inteligența artificială, între colaborare globală și rivalitate strategică: China cere un consens internațional
sursa: asean.org

Premierul chinez Li Qiang a cerut un consens global pentru dezvoltarea responsabilă în ceea ce priveşte inteligența artificială, în timp ce Statele Unite promovează o abordare neîngrădită, evidențiind tensiunile geopolitice și provocările etice din acest domeniu.

Inteligența artificială: Apel pentru acces echitabil la tehnologie

Premierul chinez Li Qiang a lansat un apel pentru un consens global în privința dezvoltării inteligenței artificiale, subliniind nevoia unei guvernanțe echilibrate care să țină cont atât de inovație, cât și de securitate. Declarațiile au fost făcute sâmbătă, la deschiderea Conferinței mondiale privind inteligența artificială (WAIC), organizată la Shanghai.

„Riscurile și provocările asociate inteligenței artificiale atrag atenția pe scară largă (…) Găsirea unui echilibru între dezvoltare și securitate necesită un consens urgent și mai larg din partea întregii societăți”, a afirmat Li Qiang, potrivit news.ro.

Oficialul chinez a anunțat lansarea unei organizații menite să încurajeze cooperarea internațională în domeniu și a declarat că Beijingul sprijină activ modelele cu sursă deschisă, fiind dispus să împărtășească progresele tehnologice cu alte state, mai ales cele în curs de dezvoltare.

Dificultăţile tehnice care limitează extinderea AI

Li Qiang a atras atenția asupra riscului ca dezvoltarea AI să fie controlată de un număr mic de state și companii, dacă vor fi impuse restricții sau monopoluri tehnologice.

„Numai prin apărarea deschiderii, partajării și echității în accesul la inteligență vom putea permite unui număr mai mare de țări și comunități să beneficieze de aceasta”, a adăugat el.

În același timp, premierul chinez a subliniat dificultățile tehnice care limitează extinderea AI, printre care lipsa de cipuri performante și capacitate de calcul. Aceste probleme sunt accentuate de restricțiile impuse de Statele Unite privind exportul de tehnologie avansată către China.

Trump vrea dezvoltare fără limite

În contrast cu apelul Chinei, fostul președinte american Donald Trump a anunțat un plan pentru promovarea dezvoltării neîngrădite a inteligenței artificiale în Statele Unite.

„Nu vom lăsa nicio altă națiune să ne învingă” în această cursă, a spus Trump, respingând ideea unui control strict asupra sectorului.

Spre deosebire de el, administrația Biden susținea o expansiune controlată a tehnologiilor AI, într-un efort de a impune standarde de responsabilitate și transparență.

Problemele etice generate de AI, cum ar fi dezinformarea sau pierderea controlului asupra sistemelor, au fost evidențiate de Geoffrey Hinton, fizician și unul dintre pionierii AI. În discursul său de la conferință, el a comparat situația actuală cu adoptarea unui „pui de tigru” ca animal de companie.

„Pentru a supraviețui, trebuie să te asiguri că îl poți antrena să nu te omoare când va crește”, a avertizat Hinton.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis un mesaj video în care a afirmat că „guvernanța AI va fi un test decisiv pentru cooperarea internațională”.

Deși la summitul din februarie de la Paris 58 de țări, inclusiv China și Franța, au cerut o coordonare globală în domeniul AI, Statele Unite și Regatul Unit s-au abținut de la semnarea unui apel pentru o inteligență artificială „deschisă, incluzivă și etică”.