Constructorii de autostrăzi au început să-și pună piedici! Ce loturi importante au fost blocate de contestații

Publicat: 26 iul. 2025, 13:07, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Constructorii de autostrăzi au început să-și pună piedici! Ce loturi importante au fost blocate de contestații

De parcă nu era suficientă scoaterea de la finanțarea prin PNRR a unor loturi de autostradă sau măsurile de reducere a deficitului bugetar care au afectat și antreprenorii, mai nou constructorii de autostrăzi încep să se „faulteze“. Concret, se contestă între ei la licitații, lucru care duce la blocarea proiectelor respective și, implicit, întârzierea lor cu luni de zile. Asta într-un moment în care pe constructori există deja destulă presiune de a preda loturile de autostradă la timp și a evita, astfel, pierderea finanțării europene.

Constructorii de autostrăzi au început să-și pună piedici

Constructorii de autostrăzi din România au început să-și pună piedici la licitații. Dacă până acum procedurile de achiziție a lucrărilor de proiectare și execuție a loturilor de autostradă au părut că merg ca unse, de ceva timp semnarea contractelor cu antreprenorul desemnat câștigător este blocată chiar în ultima zi legală de contestare.

Procedura stă pe loc până Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) dă verdictul sau, în unele cazuri, până se pronunță și instanța. Rezultatul? Întârzieri semnificative în demararea unor proiecte de infrastructură esențiale. Iată și două astfel de exemple.

Ca între austrieci: Strabag le-a pus contră conaționalilor de la Porr

Un exemplu de blocare a atribuirii contractului de proiectare și execuție este A9 Timișoara – Moravița, lotul 2, pe care îl câștigase Porr Construct. Asocierea Strabag – Construcții Erbașu a depus însă contestație, iar lotul 2 Jebel – Moravița din Autostrada A9 Timișoara – Moravița a rămas, deocamdată, în aer.

Constructorii de autostrăzi au început să-și pună piedici

CNAIR a desemnat pe 7 iulie câștigătorul contractului pentru construcția Lotului 2 (Jebel – Moravița) din Autostrada Timișoara – Moravița (A9). Porr urma să aibă la dispoziție 2,97 de miliarde de lei (fără TVA) și 48 de luni (12 luni etapa de proiectare și 36 de luni pentru execuție) pentru finalizarea acestui nou lot de autostradă în lungime de 33,49 km.

De remarcat faptul că Strabag și Porr sunt firme din Austria, dar cu o prezență activă în România, unde au obținut contracte importante. Porr a construit și primul tunel forat pentru o autostradă din România, pe lotul 4 Tigveni – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești. Strabag a construit Catedrala Mântuirii Neamului din Capitală.

Conform contractului (finanțat prin Programul Transport) pe traseu vor fi construite inclusiv:

  • un pod cu o lungime de 560 m peste calea ferată CF124 și DN58B,
  • două noduri rutiere (DN58B Voiteg și Moravița),
  • două spații de servicii (tip S3),
  • două parcări de scurtă durată,
  • un Centru de Întreținere și Coordonare în proximitatea nodului Moravița.

Licitația demarată de CNAIR a stârnit un interes enorm, la data de 10 februarie fiind depuse nu mai puțin de 10 oferte pentru lotul Jebel – Moravița (A9). Autostrada Timișoara – Moravița (72,9 km) a fost licitată pe bucăți: lotul 1 Remetea Mare – Jebel (36,6 km) și lotul 2 Jebel – Moravița, care include și legătura pe autostradă până la granița cu Serbia.

Constructorii de autostrăzi au început să-și pună piedici. Și lotul 1 al Autostrăzii Craiova – Filiași a fost contestat

Nici contractul pentru proiectarea și execuția primului lot al Autostrăzii Craiova – Filiași, parte a drumului de mare viteză Craiova – Filiași – Târgu Jiu (110,1 km), nu poate fi semnat cu asocierea condusă de Ozaltin (Turcia), după ce constructorul Gott Strasse din Brașov, participant la licitație, a depus contestație la CNSC.

CNAIR desemna, pe 3 iulie 2025, Asocierea turco-română Ozaltin Insaat Ticaret VE Sanayi A.S. (lider) – Strade Bauunternehmung SRL – Infravis SRL câștigătoare a contractului pentru Lotul 1 cu o valoare de 1,4 miliarde lei, însă Asocierea condusă de Gott Strasse (constructorul Centurii municipiului Sfântu Gheorghe) a depus contestație solicitând anularea raportului procedurii, respingerea ofertei Ozaltin și reevaluarea propriei oferte.

Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung a finalizat înainte de termen contractul pentru primul lot al Drumului Expres Craiova – Pitești (contract preluat de la 54% după rezilierea celui inițial cu Tirrena Scavi). Ozaltin a început lucrările și la cele două viaducte scoase din contractul cu UMB pe lotul Nădășelu – Zimbor de pe Autostrada Transilvania (A3).

Asocierea Ozaltin – Strade Bauunternehmung – Infravis avea la dispoziție 10 luni pentru perioada de proiectare și 24 de luni pentru faza de execuție. Acum, data la care va demara proiectare va fi decalată, iar proiectul va întârzia serios.

O autostradă importantă pentru Oltenia

Pe traseul în lungime de 10,3 km al lotului 1 Craiova – Filiași (A6) se vor construi inclusive un nod rutier (Craiova Nord), prin care se asigura conexiunea cu DN65F, dar și 22 de lucrări de artă, printre care un pasaj (peste DEx12) și două viaducte (peste nodul Valea Ursoaia). Plus două parcări de scurtă durată (fiecare dintre acestea dotate cu câte 8 locuri de parcare cu posibilitate de încărcare rapidă a autoturismelor electrice).

Lotul 1 face parte din sectorul construit la profil de autostradă al drumului de mare viteză Craiova – Târgu Jiu și va ocoli zona de nord a municipiului Craiova. Drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu este compus din 6 loturi și va traversa teritoriul județului Dolj, pe o lungime de 47,3 km, și județul Gorj – pe o lungime de 62,7 km, trecând teritoriul administrativ a 19 UAT -uri.

Noul drum de mare viteză va fi construit între Craiova și Filiași la profil de autostradă, iar de la Filiași la Târgu Jiu, la profil de drum expres. Cu excepția lotului 4, toate celelalte se află în licitație, unele chiar în stadiu avansat (ofertele sunt în evaluare).

Citește și: Cum se lucrează pe Autostrada București Nord. Ce constructor s-a mobilizat exemplar și cine a dezamăgit (VIDEO)