Scandal la Guvern! Bolojan i-ar fi cerut demisia lui Anastasiu, iar vicepremierul ar fi refuzat

Publicat: 26 iul. 2025, 14:06, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Scandal la Guvern! Bolojan i-ar fi cerut demisia lui Anastasiu, iar vicepremierul ar fi refuzat
sursa foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Scandalul în care este implicat vicepremierul Dragoș Anastasiu ia amploare, după ce surse politice au confirmat că premierul Ilie Bolojan i-a cerut acestuia să-și dea demisia. Cererea vine în contextul presiunii crescânde din partea opiniei publice, dar și a contradicțiilor apărute în comunicarea oficială a Guvernului.

Scandalul Anastasiu,  „în aer“ până luni

Potrivit informațiilor din interiorul PNL citate de B1Tv, Anastasiu a refuzat ferm solicitarea premierului. Nu este clar dacă această poziție se va menține și în zilele următoare, însă tensiunea la vârful Executivului este evidentă.

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Ene Dogioiu, a declarat public că „vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor”.

Aceeași idee a fost susținută și de Anastasiu: „În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu am avut niciun avantaj juridic.”

Cu toate acestea, DNA a confirmat în mod oficial contrariul. Într-un răspuns trimis publicației G4Media, citat de EVZ, Direcția Națională Anticorupție a transmis clar: „În dosarul la care faceți referire, cele două persoane menționate în solicitare au avut calitatea de martori denunțători, motiv pentru care la emiterea rechizitoriului la data de 17 mai 2018, procurorii anticorupție au dispus clasarea față de aceștia”.

Această informație confirmă că Dragoș Anastasiu a beneficiat de prevederile legii privind denunțarea mitei, ceea ce l-a scutit de urmărirea penală. Discrepanța între declarațiile oficiale și realitatea din dosar alimentează neîncrederea în comunicarea guvernamentală.

Impactul politic al scandalului

Cazul Anastasiu a devenit rapid o temă de dezbatere publică, mai ales după ce partidele de opoziție, sindicatele și o parte din societatea civilă au cerut demisia vicepremierului. Situația este cu atât mai delicată cu cât premierul încearcă să păstreze o imagine de guvern integru și ferm în fața corupției.

Refuzul lui Anastasiu de a pleca pune Guvernul într-o poziție incomodă. Dincolo de implicațiile juridice, scandalul afectează grav percepția publică asupra Executivului, iar lipsa unei reacții clare și unitare riscă să creeze un precedent periculos.

Premierul Ilie Bolojan nu a făcut până acum declarații publice legate de solicitarea demisiei, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a revenit cu precizări după intervenția DNA. Presiunea politică este însă în creștere, iar viitorul lui Dragoș Anastasiu în funcția de vicepremier rămâne incert.

Dacă refuzul se menține, este posibil ca Bolojan să fie nevoit să intervină direct și public.