B29, „pasărea” erei nucleare: ce s-a întâmplat cu bombardierul care a distrus Hiroshima

Publicat: 28 iul. 2025, 06:46, de Nitulescu Gabriel, în NECONVENTIONAL , ? cititori
B29, „pasărea” erei nucleare: ce s-a întâmplat cu bombardierul care a distrus Hiroshima
Enola Gay

În zorii erei nucleare, un avion a devenit sinonim cu începutul unei noi epoci – una a fricii, dar și a inovației. Boeing B-29 Superfortress, bombardierul american care a lansat bomba atomică asupra Hiroshimei, nu a fost doar o minune inginerească. A fost și instrumentul unei tragedii care a schimbat cursul istoriei.

Enola Gay și Bockscar: două nume, două destine

În august 1945, două bombardiere B-29 au făcut ceea ce până atunci părea de neconceput. Enola Gay a lansat bomba „Little Boy” asupra Hiroshimei pe 6 august, iar Bockscar a urmat trei zile mai târziu cu bomba „Fat Man” asupra Nagasakiului. Cele două atacuri au provocat moartea a peste 200.000 de oameni și au grăbit sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Istoricii afirmă că aceste misiuni au marcat o cotitură radicală în strategia militară globală.

B-29: o capodoperă a ingineriei militare

La vremea sa, B-29 era considerat cel mai avansat bombardier din lume. Dotat cu cabine presurizate – o premieră absolută pentru aviația militară –, turele controlate de la distanță, o rază de acțiune de peste 5.000 km și o capacitate de a zbura la 9.000 de metri altitudine, avionul putea transporta până la 9 tone de bombe. Practic, era capabil să lovească cu precizie ținte aflate la mii de kilometri distanță, fără a fi interceptat ușor.

Pe lângă utilizarea sa în atacurile nucleare, B-29 a fost responsabil de raiduri devastatoare asupra orașelor japoneze, folosind bombe incendiare. Conform specialiștilor în aviație, aceste operațiuni au redefinit complet conceptul de bombardament strategic.

După Hiroshima: ce s-a întâmplat cu avioanele B-29

După încheierea războiului, B-29 și-a continuat cariera militară în Războiul din Coreea, până când a fost retras treptat în favoarea bombardierelor cu reacție, precum B-47. Cu toate acestea, cele mai faimoase două aparate B-29 au fost păstrate ca mărturii istorice ale unei epoci controversate:

  • Enola Gay este expusă astăzi la Centrul Udvar-Hazy al Smithsonian National Air and Space Museum din Virginia.

  • Bockscar poate fi vizitat la Muzeul Național al Forțelor Aeriene ale SUA din Dayton, Ohio.

Pe teritoriul Statelor Unite, mai multe bombardiere B-29 au fost conservate și expuse în diverse muzee, fiind considerate repere ale patrimoniului tehnologic și militar american.

Moștenirea bombardierelor nucleare: între glorie și groază

Deși performanțele tehnice ale B-29 au fost remarcabile, moștenirea lăsată de aceste avioane este puternic umbrită de pierderile umane pe care le-au provocat. Imaginile orașelor rase de pe fața pământului și ale supraviețuitorilor hibakusha au devenit parte a conștiinței colective globale.

Astăzi, Enola Gay și Bockscar nu sunt doar exponate în muzee. Ele sunt simboluri ale unei duble realități: pe de o parte, geniul uman în domeniul tehnologiei, iar pe de altă parte, capacitatea aceleiași omeniri de a-și provoca suferință imensă.