În urmă cu 77 de ani, Hiroshima și Nagasaki distruse de bomba nucleară. În prezent: ”Oamenirea se joacă cu o armă încărcată”

Publicat: 09 aug. 2022, 15:30, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
În urmă cu 77 de ani, Hiroshima și Nagasaki distruse de bomba nucleară. În prezent: ”Oamenirea se joacă cu o armă încărcată”

Trei zile după Hiroshima, a venit rândul orașului japonez Nagasaki să comemoreze, marți, 77 de ani de la atacul cu bomba atomică, pe fondul actualei amenințării nucleare.

Amenințarea armelor nucleare și posibila lor folosire devine reală, a declarat primul ministru japonez Fumio Kishida, în cadrul unei ceremonii. ”În timp ce se spune că avântul spre o lume fără arme nucleare scade, eu voi continua să lansez un apel de a nu face aceeași greșeală cu armele nucleare”, a spus premierul Japoniei, citat de Euronews.

Pentru unul dintre supraviețuitorii atacului nuclear de la Nagasaki, Takashi Miata, conflictele actuale au un ecou deosebit: ”Sirenele raidului aerian care se aud în Ucraina îmi aduc aminte de frica pe care am simțit-o atunci când a fost aruncată bomba atomică”.

La 9 august 1945, orele 11:02, SUA lansau bomba atomică asupra orașului Nagasaki, provocând moartea a 74.000 de persoane și grăbind în acest mod trist finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki sunt primele și ultimele până la această dată.

Primarul orașului Nagasaki, Tomihisa Taue, a tras un semnal de alarmă. ”În ianuarie acest an, conducătorii SUA și Rusiei, ai Regatului Unit, Franței și Chinei au publicat o declarație comună afirmând că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie niciodată declanșat, a spus acesta. Dar câteva luni după, Rusia a invadat Ucraina. Amenințările cu folosirea armelor nucleare s-au înmulțit, făcând să tremure toată lumea. Folosirea armelor nucleare nu este o teamă fără fundament, ci o criză reală și actuală, a mai subliniat primarului orașului Nagasaki. El a avertizat că aceste arme pot fi declanșate și ca urmare a unor erori de judecată, disfuncționalități sau atacuri teroriste.

Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ținut un discurs la Hiroshima cu ocazia comemorării celor peste 140.000 de persoane ucise în atacul nuclear de la 6 august 1945. Antonio Guterres a avertizat că ”umanitatea se joacă cu o armă încărcată”, în contextul crizelor actuale cu conotații nucleare.