Criza invizibilă de la raft. Prețul alimentelor urcă la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/08/Criza-invizibila-de-la-raft.-Pretul-alimentelor-urca-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimii-doi-ani.jpg)
Prețul alimentelor a explodat la nivel global în iulie, marcând o creștere bruscă care reaprinde temerile privind o nouă criză alimentară. Cel mai mult s-au scumpit carnea și uleiurile vegetale, în timp ce cerealele și zahărul dau semne de stabilizare. România, ca importator net de produse alimentare procesate, resimte efectele în buzunarul consumatorului.
Prețul alimentelor – din nou în urcare
Indicele global pentru prețul alimentelor, publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a atins în luna iulie cel mai înalt nivel din februarie 2023, confirmând o tendință ascendentă care se face deja simțită în magazinele din întreaga lume.
Potrivit FAO, indicele a atins 130,1 puncte, în creștere cu 1,6% față de luna precedentă. Deși este încă cu aproape 19% sub vârful istoric din martie 2022 (momentul izbucnirii războiului din Ucraina), această reluare a trendului ascendent alimentează temerile privind inflația alimentară.
Ce s-a scumpit cel mai mult
Carnea – nivel record absolut: a înregistrat un record istoric în iulie: 127,3 puncte, în creștere cu 1,2% față de iunie.
Potrivit FAO, creșterea vine din cererea masivă din China și SUA, în special pentru carnea de vită și de oaie. În SUA, seceta a dus la scăderea producției interne, iar China a importat cantități record de carne roșie.
În schimb, carnea de porc s-a ieftinit, mai ales în Uniunea Europeană, pe fondul unei aprovizionări stabile și al reducerii cererii.
Șocul real vine din zona uleiurilor: +7,1% într-o singură lună, cu un indice de 166,8 puncte – cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Uleiul de palmier și cel de floarea soarelui sunt principalii responsabili.
Prețurile ridicate la uleiul de palmier și cel de floarea soarelui sunt alimentate de cererea robustă pe plan mondial și de problemele de aprovizionare, deși a scăzut prețul uleiului de rapiță, după sosirea în Europa a noilor livrări.
Vești bune la cereale, zahăr și lactate
În mod surprinzător, cerealele – baza oricărei diete – s-au ieftinit. Este un efect al recoltelor din emisfera nordică, care au pus presiune pe prețuri.
Cotațiile la cereale au scăzut în iulie, la cel mai redus nivel din ultimii aproape cinci ani, reflectând presiunile sezoniere de aprovizionare de la recoltele de grâu.
Zahărul este în continuă ieftinire, pe fondul perspectivelor pozitive din Brazilia și India – doi dintre cei mai mari producători mondiali.
După mai multe luni de scumpiri, și lactatele încep să respire. Laptele praf și untul s-au ieftinit în iulie, iar aceasta este prima scădere de la începutul primăverii.