Turcia renunță la sistemul all-inclusive. Măsură radicală pentru a reduce risipa alimentară
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/08/Turcia-renunta-la-sistemul-all-inclusive.-Masura-radicala-pentru-a-reduce-risipa-alimentara.jpg)
Guvernul din Turcia a decis să elimine sistemul all-inclusive din hoteluri, în încercarea de a combate risipa masivă de alimente. În locul meselor „fără limită”, unitățile de cazare vor trece la servirea „a la carte”, unde turiștii vor comanda doar ceea ce își doresc să mănânce, potrivit sabah.com.tr.
Micul dejun variat din Turcia– din trend, în problemă
Decizia vine după ce un raport al Fundației pentru Prevenirea Risipei din Turcia a arătat că, anual, în țară se pierd aproximativ 23 de milioane de tone de alimente, iar 35% din fructe și legume ajung direct la gunoi. Consiliul Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare avertizează că această situație contribuie și la creșterea inflației alimentare.
Ramazan Bingol, membru al Consiliului Prezidențial, explică faptul că inclusiv tendința „mic dejun variat” din ultimii ani a devenit un factor al risipei.
„Această risipă este exacerbată de localurile care impun un număr fix de oaspeți. De exemplu, trei sau patru prieteni s-ar putea mulțumi cu un mic dejun mixt pentru două persoane, dar multe localuri impun să se comande în funcție de numărul de persoane. Unele preparate nici nu sunt atinse și ajung direct la gunoi”, a declarat acesta.
Bingol consideră că și modelul all-inclusive din hoteluri generează pierderi masive:
„Oamenii iau multă mâncare pe care nu o consumă. În sistemul a la carte, fiecare comandă doar cât vrea să mănânce și pleacă de la masă sătul, fără să irosească.”
Reguli noi pentru restaurante și cafenele
Autoritățile din Turcia iau în calcul și introducerea unor reglementări care să permită clienților să comande mai puțin decât numărul de persoane de la masă. Dacă un local refuză, clientul va putea sesiza Ministerul Comerțului, iar unitatea riscă amendă.
„Trei persoane pot solicita un mic dejun mixt pentru două persoane, iar cinci sau șase persoane pot împărți o porție. Dacă locația nu permite acest lucru, trebuie raportată. Se vor aplica sancțiuni”, a subliniat Bingol.
Raportul Consiliului atrage atenția și asupra obiceiului de a arunca mâncare pe străzi pentru a hrăni animalele fără stăpân. Bingol avertizează că această practică poluează orașele și răspândește bacterii:
„Animalele se îmbolnăvesc, iar străzile devin focare de infecție. În nicio țară europeană nu se procedează așa. Echilibrul natural este perturbat.”
El propune ca resturile de alimente și pâine să fie colectate și trimise către adăposturile pentru animale, subliniind însă că cea mai bună soluție este prevenirea risipei încă din momentul servirii.
Un alt aspect alarmant este irosirea a circa 12 milioane de pâini în fiecare zi. „Grâul produs cu mult efort, munca fermierilor și a brutarilor se pierd. În timp ce agricultura suferă din cauza schimbărilor climatice, noi aruncăm pâinea. Trebuie impuse limite, în special în restaurante, în privința cantității servite”, a precizat Bingol.