Brevet de invenție pentru tehnologia de producere a foliei comestibile, din proteină din carne, pentru produsele alimentare

Publicat: 14 sept. 2025, 06:52, de Sorin Costea, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Brevet de invenție pentru tehnologia de producere a foliei comestibile, din proteină din carne, pentru produsele alimentare

Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați au pus la punct, în premieră mondială, tehnologia de fabricație a unei folii alimentare comestibile, care este produsă din proteină din carne de pasăre, porc sau pește.

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a emis brevetul de invenție nr. 132.198, privind „procedeul de obținere a filmelor comestibile/biodegradabile din proteină miofibrilară”.

Acest brevet este încă o confirmare a principalului obiectiv al cercetărilor, profesorilor și studenților de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor de la universitatea din Galați, cea mai veche facultate din țară cu profil în domeniul industriei alimentare, de descoperire a unor noi tehnologii în industria alimentară pentru produse din categoria „eticheta curată”, adică produse sănătoase și gustoase, produse din ingrediente cu bogat conținut nutritiv.

Procedeul de obtinere a unei folii biodegradabile inventat la Galați este o noutate la nivel mondial

La elaborarea acestei tehnologii au contribuit trei cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. univ. dr. ing. Petru Alexe, dr. Floricel Cercel și Mariana Stroiu.

Profesorul Petru Alexe

Profesorul Petru Alexe, mentorul multor generații de ingineri în industria alimentară care au absovit facultatea de la Galați a decedat în luna iulie și nu poate împărtăși cu ceilalți colegi bucuria obținerii acestei performanțe, dar în solicitarea adresată OSIM pentru acordarea brevetului a menționat că procedeul pus la punct este o noutate la nivel mondial:

„Procedeul de obtinere a unei folii biodegradabile se constituie într-o noutate mondială prin materiile utilizate în compoziția acestuia. În lume, există o luptă intensă pentru piața de folii biodegradabile care să reducă poluarea și să facă posibilă sănătatea mediului. Folia biodegradabilă obținută permite realizarea de ambalaje în industria alimentară. Procedeul și produsul (folia alimentară) se constituie într-o invitație tehnică fezabilă și rentabilă pentru om și mediu”.

Noua folie alimentară este produsă din carne de porc, vită, pasăre sau pește

Problema pe care o rezolvă soluția prezentată de cei trei cercetători este realizarea unei folii biodegradabile, comestibile, pe baza proteinelor miofibrilare, folie care poate fi folosită ca ambalaj pentru produse alimentare, cu proprietăți mecanice îmbunătățite. Proteina miofibrilară este obținută din carne de pasăre, porc, vită sau pește.

„Sursa de proteine miofibrilare este carne de porc, vită, pasăre, pește și subproduse de abator (inimă, limbă).

Proteinele miofibrilare au fost obținute prin procedeul convențional, spălare repetată a cărnii tocate cu apă rece sau diferite soluții de spălare, urmată de centrifugare și rafinare pentru îndepărtarea apei, a substanțelor solubile în apă, proteinelor sarcoplasmmatice, lipidelor, resturilor de piele și a eventualelor oase (procedeul surimi)”, se spune în prezentarea procedeului inventat la Galați

 Profesorul Petru Alexe a fost mentorul multor generații de ingineri în industria alimentară

Prof dr ing Petru Alexe a decedat în luna iulie. Multe generații de ingineri în industria alimentară îi sunt recunoscători pentru că a avut o contribuție importantă în formarea lor profesională. Profesorul Alexe este cel care a structurat după 1990 puternicul centru de cercetări științifice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, fiind și inițiatorul multor proiecte de cercetare.

Facultatea dispune și de o modernă infrastructură de cercetare, de la laboratoare la mai multe stații tehnologice pentru prepararea produselor din carne, a lactatelor sau a berii, o stație de panificație și un departament de pescuit și avacultură, care le facilitează studenților ca încă din facultate să își formeze abilitățile de coordonare a activităților de producție din industria alimentară.

De-a lungul unei cariere de peste patru decenii, profesorul Petru Alexe a publicat peste 200 de lucrări științifice, 26 tratate de specialitate naționale și internaționale și a obținut 17 brevete de invenție, contribuind decisiv la modernizarea proceselor din industria alimentară românească.

Munca sa a avut un impact real asupra calității și siguranței alimentare în România, fiind deseori consultat ca expert în politici publice și strategii de dezvoltare durabilă în domeniu. Profesorul Alexe a coordonat și finalizat peste 30 de teze de doctorat cu impact major în industria alimentară din România.

 A fost președinte fondator al Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România.