Gigi Nețoiu inaugurează cea mai modernă fermă de vaci Angus din Europa, la Dolj

Publicat: 04 oct. 2025, 21:43, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Gigi Nețoiu inaugurează cea mai modernă fermă de vaci Angus din Europa, la Dolj
sursa foto: Agro Intel

Gigi Nețoiu și-a deschis o fermă de vaci Black Angus și oi de rasă la Cetate, în județul Dolj, marcând astfel intrarea oficială în domeniul zootehniei.

Neţoiu vorbeşte de un vis din copilărie devine realitate

Afaceristul, cunoscut anterior în fotbal și fost acționar la Dinamo, a explicat pentru ProSport că acest proiect reprezintă o dorință mai veche:

„Ăsta a fost visul meu, când eram mic aveam o vacă și asta mi-am dorit să fac. Aici, în locul în care m-am născut. Este cea mai modernă fermă de Black Angus din Europa”.

Nețoiu deține aproximativ 200 de hectare pe care crește bovine Black Angus și oi de rasă, planurile sale incluzând extinderea afacerii atât pe piața internă, cât și la export.

Investiții și planuri pentru sute de animale

Ferma va fi inaugurată oficial la jumătatea lunii octombrie, după finalizarea tuturor lucrărilor. Afaceristul a achiziționat recent 300 de vaci, împărțite pe grupe de fătare, și 12 tauri. În prezent, efectivul cuprinde aproximativ 250 de vaci și 230 de viței.

„Vacile au habitatul lor, sunt mai deștepte și mai îngrijite decât oamenii”, a spus Nețoiu, care apreciază viața la țară și legătura cu animalele.

Pe lângă bovinele Black Angus, ferma include și oi de rasă, selecționate pentru performanțele lor la carne.

„Avem de la Institutul Palas, singurul din țară, oile care au ajuns la cea mai bună performanță. Ele sunt împerecheați Merinos de Palas cu berbeci franțuzești. Carnea nu miroase a oaie, greutatea unei oi ajunge la 100-110 kilograme, iar berbecul la 130 de kilograme. Mieii, la 4-5 luni, au aproape 50 de kilograme”, a explicat fermierul pentru Agro Intel.

Piața și extinderea afacerii

Nețoiu are planuri ambițioase pentru extinderea fermei, inclusiv construirea a două saivane pentru circa 1.400 de viței, care vor fi îngrășați și apoi trimiși la export. O vacă gestantă costă aproximativ 3.000 de euro, iar inflația în creștere și prețurile ridicate ale hranei bio nu îl descurajează: „Vorbim de mâncare Bio. Aceste vaci rezistă la -35 de grade. La -35 de grade ele fată”.

Afaceristul remarcă și schimbările demografice ale mediului rural, observând că populația satelor a scăzut sub 40% față de 1989. Experiența copilăriei și legătura cu animalele l-au inspirat să investească în această direcție: „Când eram mic, mă mai duceam și cu vaca, aveam și 7-8 oi, tot timpul mi-au plăcut animalele și am avut și o sensibilitate la animale”.

Animalele și protecția fermei

Pe lângă efectivele de bovine și ovine, ferma beneficiază și de opt câini special antrenați, pentru protecția animalelor împotriva prădătorilor.

„Când vin șacalii, ei sunt primii care atacă. Noi aveam garduri electrice pe 25 de kilometri, dar șacalii sunt așa de hoți încât intră și prin gardurile electrice. Singurele vaci care au rezistat în Alaska, la -35 de grade, au fost Black Angus, iar câinii le apărau de urși”, a explicat Niţoiu.

Fermierul își descrie câinii ca fiind cei mai credincioși și apreciază loialitatea lor: „Oamenii te vând, ei nu te trădează niciodată. În total, cu cei de la București, am 18 câini, printre ei chiar și campioni mondiali”.