Românii mor cu opt ani mai devreme decât alți europeni. Alimentația nesănătoasă, printre principalele cauze

Publicat: 23 oct. 2025, 14:46, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Românii mor cu opt ani mai devreme decât alți europeni. Alimentația nesănătoasă, printre principalele cauze

Românii au o speranță de viață cu aproape opt ani mai mică decât media europeană, principala cauză fiind alimentația nesănătoasă. Medicul Eugenia Bratu, șef al Secției de promovare a sănătății din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), explică motivele acestei situații alarmante și măsurile luate de autorități pentru a o schimba.

Ministerul Sănătății încearcă să combată alimentația nesănătoasă

Pentru a reduce impactul bolilor cauzate de o dietă deficitară, Ministerul Sănătății derulează, la nivel național, campania de informare și educare „Fii activ, mănâncă sănătos!”. Campania este coordonată metodologic de Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul unui program de promovare și evaluare a stării de sănătate finanțat de minister.

„Campania este desfăşurată în cadrul unui program naţional de promovare şi evaluare a stării de sănătate, program finanţat de Ministerul Sănătăţii. Institutul Naţional de Sănătate Publică pregăteşte metodologic această campanie.

Cu ajutorul Direcţiilor de Sănătate Publică se implementează activităţile în cadrul campaniei, iar Direcţiile de Sănătate Publică, la rândul lor, încheie parteneriate cu diverse instituţii şi actori care să se implice în promovarea mesajului mai departe, pentru că vrem să ajungem la oameni cu aceste informaţii legate de alimentaţie şi activitate fizică. De cele mai multe ori, pentru aceste campanii se încheie parteneriate cu inspectoratele şcolare şi cu şcolile”, a declarat medicul Eugenia Bratu la Medika TV.

Scopul principal al campaniei este de a educa publicul larg cu privire la importanța unei alimentații echilibrate și a mișcării regulate, în special în rândul copiilor și adolescenților, unde specialiștii au constatat tendințe îngrijorătoare.

Românii trăiesc, în medie, cu opt ani mai puțin decât ceilalți europeni

Potrivit datelor analizate de INSP, românii au o speranță de viață cu aproape opt ani mai scurtă decât cetățenii din alte state ale Uniunii Europene. Diferența semnificativă este cauzată, în principal, de alimentația dezechilibrată, dar și de lipsa activității fizice și de neglijarea controalelor medicale periodice.

Medicul Eugenia Bratu a explicat că astfel de campanii nu sunt inițiate întâmplător, ci pornesc de la o analiză concretă a stării de sănătate din România. Potrivit acesteia, specialiștii urmăresc cauzele principale ale deceselor și ale îmbolnăvirilor din țară, pentru a identifica cele mai grave probleme.

Analiza arată că românii au o speranță de viață mai scăzută decât media Uniunii Europene, trăind, în medie, cu aproape opt ani mai puțin. Principala cauză de deces o reprezintă bolile cardiovasculare, spre deosebire de alte state dezvoltate, unde decesele apar mai ales din cauza demențelor sau a bolilor asociate vârstelor foarte înaintate. Medicul a subliniat că, în România, oamenii mor adesea „cu zile”, adică mult mai devreme decât ar fi firesc.

„Aş vrea să vă spun că, întotdeauna, campaniile nu pleacă din neant. Ele pleacă de la o situaţie concretă de sănătate. Ne uităm, în primul rând, care sunt cauzele de deces în ţara noastră, care sunt cauzele de morbiditate, ce este cel mai grav. Şi vedem că românii trăiesc mai puţin decât cei din alte ţări, comparativ cu media Uniunii Europene. Noi trăim cu aproape opt ani mai puţin, adică speranţa de viaţă este mai mică. Principala cauză de deces la noi sunt bolile cardiovasculare, în comparaţie cu alte ţări dezvoltate, în care se moare din cauza demenţelor sau a altor boli asociate vârstelor foarte înaintate. La noi, practic, murim mai devreme, cum se spune, cu zile”, a explicat medicul.

Specialistul a subliniat că autoritățile trebuie să identifice în mod concret cauzele acestor boli și factorii care le favorizează. „În felul acesta am constatat că mai mulţi factori de risc sunt implicaţi în bolile care apar cel mai frecvent şi care duc la un număr mare de decese în populaţie”, a transmis Eugenia Bratu.

Dieta dezechilibrată – principala cauză a scăderii speranței de viață

Medicul a atras atenția că alimentația nesănătoasă reprezintă cel mai important factor de risc în România. Consumul excesiv de dulciuri, alimente procesate și lipsa legumelor și fructelor din dieta zilnică contribuie la creșterea incidenței obezității și a bolilor cardiovasculare.

„Printre factorii de risc cei mai importanţi, primul este alimentaţia dezechilibrată – nesănătoasă, să-i spunem aşa. Dintre toţi factorii de risc, impactul cel mai mare, la noi, în România, este dat de dietă, de alimentaţie. Şi atunci vrem să vedem cum stăm cu alimentaţia, ce principii de alimentaţie sănătoasă urmăm sau nu urmăm. Ne-am orientat către tineri, pentru că acolo avem probleme stringente, cum ar fi obezitatea şi supraponderea”, a explicat Eugenia Bratu.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, doar 33% dintre adolescenții români cu vârste între 11 și 15 ani consumă fructe zilnic, față de 38% la nivel mondial. În același timp, consumul de dulciuri este peste media globală.

Situație îngrijorătoare: unul din opt copii este obez

Conform datelor prezentate de INSP, la nivel european aproape un copil din trei este supraponderal, iar unul din opt suferă de obezitate. România nu face excepție: media prevalenței supraponderalității la copiii între 7 și 9 ani este de 28%, iar obezitatea afectează 12% dintre ei.

Campania „Fii activ, mănâncă sănătos!” are tocmai rolul de a combate aceste tendințe prin educație nutrițională și promovarea mișcării zilnice. Specialiștii atrag atenția că obiceiurile alimentare formate în copilărie determină în mare măsură starea de sănătate de mai târziu.