ANSVSA trage semnalul de alarmă: riscuri majore la produsele de post și pește cumpărate din locuri neautorizate

Publicat: 21 nov. 2025, 17:46, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
ANSVSA trage semnalul de alarmă: riscuri majore la produsele de post și pește cumpărate din locuri neautorizate

În plin Post al Crăciunului, perioada în care consumul de alimente vegetale și pește crește semnificativ, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avertizează populația cu privire la pericolele achizițiilor făcute din surse neautorizate. Reprezentanții instituției subliniază că produsele cumpărate de pe rețele sociale, din piețe improvizate sau din puncte de vânzare fără avize pot reprezenta un risc real pentru sănătate.

ANSVSA: Eticheta – primul indicator al unui produs sigur

Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a transmis că informarea corectă și alegerea responsabilă a alimentelor sunt esențiale în această perioadă de post. Potrivit acestuia, verificarea atentă a etichetelor, a ingredientelor și a condițiilor de păstrare este primul pas pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

ANSVSA recomandă consumatorilor să analizeze cu atenție eticheta produselor de post. Lista ingredientelor trebuie verificată integral, mai ales în cazul persoanelor cu alergii la gluten, soia, nuci, susan sau arahide. De asemenea, mențiunile de tipul „poate conține urme de lapte ou” nu indică un produs neconform, ci oferă transparență asupra procesului de producție.

Este important ca pe etichetă să existe date clare despre producător, lot și termen de valabilitate. ANSVSA subliniază că produsele cu data durabilității minimale expiratǎ sau modificată trebuie evitate fără excepție.

„Le recomand tuturor celor care achiziţionează produse alimentare să verifice cu atenţie etichetele şi să cumpere doar din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Produsele comercializate în spaţii necontrolate sau pe reţele de socializare de persoane neînregistrate pot fi neconforme şi pot reprezenta un risc real pentru sănătate. Siguranţa alimentelor începe cu informarea corectă şi cu alegeri responsabile.” , a declarat dr. Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA.

Integritatea produsului – ambalaj, miros, culoare

Produsele preambalate trebuie să aibă ambalaj intact, fără rupturi sau deformări. În cazul produselor vrac, consumatorii trebuie să se asigure că acestea sunt expuse în condiții igienice și ferite de contaminare.

Alimentele care prezintă miros sau culoare neobișnuită, consistență modificată sau semne de alterare nu trebuie achiziționate. Produsele de post perisabile – salate, creme vegetale sau preparate ambalate – trebuie păstrate obligatoriu la rece. ANSVSA atrage atenția că produsele care necesită refrigerare, dar sunt expuse la temperatura ambientală, sunt nesigure.

Pericolul cumpărăturilor din locuri neautorizate

ANSVSA avertizează ferm consumatorii să nu cumpere alimente din locuri care nu pot garanta respectarea lanțului frigorific, condițiile de igienă sau proveniența produsului. Comerțul clandestin – în special cel de pe rețelele sociale – crește semnificativ riscul de toxiinfecții alimentare.

Peștele – reguli clare în zilele cu dezlegare

Pentru zilele de dezlegare la pește, instituția enumeră criteriile care trebuie urmărite la achiziție:

Pește proaspăt:

  • suprafață fermă, fără mucus excesiv;
  • miros specific de mare sau apă dulce, niciodată rânced;
  • ochi limpezi și proeminenți;
  • branhii roșii, umede, fără mirosuri neplăcute;
  • carne elastică, care revine la formă după apăsare.

Pește congelat:

  • glazură uniformă, fără strat gros de gheață;
  • ambalaj intact, fără acumulări excesive de gheață.

Pește afumat:

  • culoare uniformă, fără pete sau mucegai;
  • miros caracteristic, fără note străine.

Toate produsele din pește trebuie cumpărate exclusiv din spații autorizate, unde temperaturile și igiena sunt controlate.

Pentru sesizări privind produse alimentare neconforme, ANSVSA pune la dispoziție: