Anisie: 80% dintre școli sunt pregătite pentru deschiderea anului școlar

Publicat: 05 sept. 2020, 12:05, de Aurel Drăgan, în Educație , ? cititori
Anisie: 80% dintre școli sunt pregătite pentru deschiderea anului școlar
Monica Anisie spune că școlile din București se pregfătesc de scenariul roșu

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că 80% dintre unitățile de învățământ sunt pregătite pentru deschiderea școlilor în ceea ce privește asigurarea materialelor pentru combaterea răspândirii COVID-19. Totuși, 836 de unități de învățământ au toaletele în curte.

Monica Anisie a participat la o videoconferință cu inspectorii școlari, iar aceștia au arătat că 80% dintre școli sunt pregătite pentru deschiderea anului școlar din 14 septembrie. Datele arată însă și că peste 800 de unități din totalul de circa 6.300 au toaletele în curte.

„Sunt foarte multe școli, nu numai din mediul rural, ci și din mediul urban, care au nevoie de resurse care să-i protejeze pe elevi”, spune Monica Anisie, care adaugă că numărul de școli cu toaleta în curte i se pare foarte mare. Ministrul a precizat că autoritățile publice locale pot achiziționa containere sanitare pentru școlile care nu au băi cu apă curentă, iar banii vor fi decontați prin Ministerul Fondurilor Europene și a făcut apel către toți primarii să se implice.

Revenirea în școli în octombrie

Referitor la revenirea în bănci a copiilor de la 1 octombrie, Monica Anisie a precizat că propunerea a fost primită de Ministerul Educației de la comunitatea civilă și a fost transmisă către prim-ministrul Ludovic Orban. Ministrul a arătat că sunt părinți îngrijorați și care consideră că ar trebui amânată deschiderea anului școlar, dar deocamdată rămâne valabil Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății, care prevede deschiderea anului școlar de la 14 septembrie.

„Acolo unde situația epidemiologică este gravă, putem începe în sistem online”, a precizat ministrul Educației. Școlile sunt așteptate să prezinte situația până săptămâna viitoare, când se va stabili exact scenariul în care se va deschide anul școlar.

Deschiderea în sistem online pentru primele două săptămâni și intrarea în școli de la 1 octombrie s-a pus în discuție și din cauza revenirii profesorilor și elevilor din concedii, iar anchetele epidemiologice au arătat că o mare parte dintre cei infectați au fost depistați la revenirea din concediu.

Citește și: