Energia electrică se scumpește cu 1,3%-7,5%, în funcție de zonă, pentru consumatorii fără contract pe piața liberă

Publicat: 01 iul. 2021, 06:00, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Energia electrică se scumpește cu 1,3%-7,5%, în funcție de zonă, pentru consumatorii fără contract pe piața liberă
PSD vrea plafonarea prețului la energie

Preţul energiei electrice va creşte începând de azi, cu 1,3% până la 7,5% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. De la începutul lui 2021, piaţa de electricitate s-a liberalizat total, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Fiecare consumator este liber să aleagă orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licenţiaţi. Pe site-ul ANRE există un comparator de preţuri unde se găsesc toate ofertele, pe judeţe, în ordinea crescătoare a preţurilor.

Cei care nu semnează noi contracte şi pur şi simplu nu fac nimic vor rămâne în aşa-numita piaţă de serviciu universal, adică vor primi în continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un preţ care este mai mare decât cel din piaţa liberă.

Cea mai mică scumpire, cu 1,3% va fi în zona București-Ilfov-Giurgiu, furnizor fiind Enel, iar cea mai mare în Oltenia, unde prețul energiei va crește cu 7,5%, furnizor fiind CEZ.

Peste 50% dintre consumatorii casnici sunt deja în piața liberă

Peste jumătate din consumatori casnici sunt deja în piaţa liberă, concurenţială, a anunţat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, în urmă cu două zile. Pentru ceilalţi preţul va creşte.

„La 1 ianuarie, dintre cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori. În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate dintre consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat”, a arătat Negy-Bege.

Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trecuseră în piaţa concurenţială.

„Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. La cei patru furnizori de ultimă instanță, creșterile pentru energia activă sunt undeva între 3% și 13%, ceea ce conduce la o creștere a facturii cu până la 7%”, a precizat oficialul ANRE.

Consumatorii își pot schimba oricând contractele sau furnizorii de energie

Consumatorii de energie îşi pot schimba oricând contractele sau furnizorii, iar creşterea de preţuri de acum este legată de conjunctura internaţională a pieţei, fără legătură cu liberalizarea, a spus, la rândul său, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă susţinută marţi.

„1 iulie este un moment important, pentru că se termină o abordare în care furnizorii din propria iniţiativă şi la sugestia autorităţilor au decis să ofere discount consumatorilor care nu optaseră pentru schimbarea furnizorului sau tipului de contract. Însă 1 iulie nu este sfârşitul lumii. Oamenii îşi pot schimba oricând contractele la energie şi furnizorii şi cel mai important este să ştie că nu rămâne nimeni fără energie, va fi continuitate în alimentare”, a încheiat Lungu.