Congresul Avocaților 2021 | „România încalcă independența profesiei de avocat”

Publicat: 03 iul. 2021, 07:00, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Congresul Avocaților 2021 | „România încalcă independența profesiei de avocat”

Președintele American Bar Association, Patricia Lee Refo,  a spus la Congresul Avocaților 2021 că există îngrijorări legate de încălcări ale drepturilor avocaților în România.

„Printre îngrijorările noastre se află un model de încălcări a drepturilor avocaților în România. Câteva cazuri larg mediatizate au evidențiat practici din cadrul procedurilor penale din România care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici contravin conceptului tradițional al unui echilibru corect între acuzare și apărare și subminează confidențialitatea profesională a relației dintre avocat și client. Prin aceasta amenință dreptul acuzatului la un proces echitabil”, a declarat aceasta, la Congresul Avocaților, eveniment organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Președintele American Bar Association spune că în sistemul de justiție sunt practici care „creează frică în rândurile avocaților” și îi împiedică pe aceștia să își apere clienții.

„Sistemul de justiție din România s-a angajat totodată, în mod deliberat, în practici care creează frică în rândurile avocaților împiedicându-i pe aceștia să furnizeze apărare și servicii la care toți acuzații au dreptul. De exemplu, anumite acțiuni legitime prestate de avocați în calitate de reprezentanți ai clienților lor au fost etichetate ca fiind activități infracționale. În alte situații avocații au fost acuzați de delict de opinie pentru raționamentul juridic pe care aceștia îl fac în susținerea intereselor clienților lor și pentru acțiunile desfășurate în cadrul normal al exercitării profesiei de avocat”, a adăugat aceasta.

American Bar Association face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile în ceea ce privește independența acesteia. 

„Solicităm ca procurorilor, judecătorilor, și altor oficiali ai sistemului de justiție să le fie permis să administreze o justiție corectă, echitabilă, fără nicio presiune politică”, și-a încheiat Patricia Lee Refo discursul adresat la evenimentul organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.