Un nou val COVID amenință Europa. De vină ar fi campaniile lente de vaccinare şi meciurile din cadrul Euro 2020

Publicat: 02 iul. 2021, 16:00, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Un nou val COVID amenință Europa. De vină ar fi campaniile lente de vaccinare şi meciurile din cadrul Euro 2020

Numărul contaminărilor cu SARS-CoV-2 a crescut în ultima săptămână în Europa, după două luni de declin, iar riscul apariţiei unui nou val este tot mai mare, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Directorul regional, Hans Kluge, a spus că riscul este accentuat de campaniile lente de vaccinare, de noile variante ale coronavirusului şi de reluarea activităţilor sociale, informează BBC.

Euro 2020 este văzut ca un „super-propagator”. Sute de microbişti care au revenit din Londra şi Sankt Petersburg au fost diagnosticaţi cu Covid-19.

Catherine Smallwood, reprezentant OMS, a cerut oraşelor care găzduiesc meciuri din campionat să facă mai multe pentru a monitoriza mobilitatea microbiştilor. Trebuie monitorizat ce se întâmplă în jurul stadioanelor, după meciuri, în baruri şi pub-uri, a spus ea.

Varianta Delta a coronavirusului, descoperită în India, este cea mai mare ameninţare pentru majoritatea statelor europene. Agenţia Uniunii Europene de control a bolilor (ECDC) estimează că, la finalul lunii august, aceasta va fi responsabilă de 90% dintre cazuri.

Joi, în ajunul meciului dintre Spania şi Elveţia, pentru Sankt Petersburg au fost înregistrate 115 decese.

Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a declarat că UEFA este „iresponsabilă”. El a criticat decizia de a permite accesul a 60.000 de suporteri pe stadionul din Budapesta şi pe Wembley, pentru seminfinale şi finală.

În Uniunea Europeană, cel puţin unu din trei oameni are schema completă de vaccinare.