Moștenitorul Samsung, Lee Jae-yong, a fost eliberat condiționat. De ce a fost pedepsit

Publicat: 15 aug. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Moștenitorul Samsung, Lee Jae-yong, a fost eliberat condiționat. De ce a fost pedepsit

Moștenitorul Samsung, Lee Jae-yong, a fost eliberat condiționat dintr-o închisoare sud-coreeană. El a executat 207 zile în închisoare – puțin peste jumătate din pedeapsa pe care a primit-o după ce a fost condamnat pentru luare de mită și delapidare.

Cazul a implicat-o și pe fosta președintă a țării, Park Guen-hye, aflată și ea în închisoare pentru luare de mită și corupție. Samsung Electronics a fost fondată de bunicul lui Lee, iar el este șef de facto din 2014. Lee Jae-yong, care are o avere estimată 10 miliarde de dolari, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Seul, pentru că le-a oferit mită şefei statului şi „confidentei” acesteia Choi Soon-sil pentru a susţine transferul lin de putere de la tată la fiu la vârful Samsung.

S-a recalculat suma totală dată ca mită

Park Guen-hye, prima femeie aleasă preşedinte al Coreii de Sud, a fost condamnată în 2018 la 30 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere. O serie de recursuri şi de noi procese ulterioare i-au redus pedeapsa la 20 de ani de detenţie. În 2017, Lee a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce s-a stabilit că a dat mită în valoare de aproape 10 de miliarde de woni (circa 9 milioane dolari) familiei Choi, pentru ca în anul următor să fie eliberat, după ce o curte de apel l-a condamnat la doar 2 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în urma revizuirii acestor sume la 3,6 miliarde de woni. În 2019, instanţa supremă sud-coreeană a recalculat suma totală dată ca mită la 8,6 miliarde de woni şi a retrimis cazul la curtea de apel.