În ce țară s-a stabilit fiul fostului dictator Muammar Gaddafi

Publicat: 10 sept. 2021, 21:45, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
În ce țară s-a stabilit fiul fostului dictator Muammar Gaddafi

Saadi Gaddafi, fiul fostului dictator libian Muammar Gaddafi, s-a instalat în Turcia, a anunţat vineri purtătorul său de cuvânt, citat de media locale, potrivit AFP.

Guvernul libian i-a cerut lui Saadi Gaddafi să părăsească imediat Libia după ce va fi eliberat. A ales să plece în Turcia (…). Venirea sa a fost organizată de Ministerul turc de Externe„, a declarat purtătorul de cuvânt, Musa Ibrahim Gaddafi, pentru site-ul de informaţii Haberler.com. Închis într-un penitenciar din Tripoli din 2014, Saadi Gaddafi – fost fotbalist cu reputaţie de playboy – a fost eliberat duminica trecută, ca şi mai mulţi apropiaţi ai fostului dictator aflat la putere în Libia între 1969 şi 2011.

MAE turc a refuzat să comenteze informaţiile privind venirea sa în Turcia.

Purtătorul de cuvânt citat a precizat că şi Egiptul şi Arabia Saudită şi-au exprimat dorinţa de a-l găzdui pe fiul lui Gaddafi, dar „decizia comună a tuturor părţilor implicate a fost în favoarea Turciei. A fost mai simplu din punct de vedere logistic„, a mai adăugat el.

Extrădat din Niger la 6 martie 2014, unde fugise după revolta din 2011 care l-a răsturnat pe tatăl său de la putere, Saadi Gaddafi a fost judecat şi achitat în aprilie 2018 de curtea de apel din Tripoli în legătură cu moartea, în 2005, a unui fost antrenor al clubului de fotbal Al-Ittihad din Tripoli, Bashir Rayani.

Libia a alunecat în haos după Gaddafi, cu puteri rivale în estul şi vestul ţării şi ingerinţe străine, dar mai ales pe fondul luptelor fratricide şi al unor violenţe sângeroase.