Întoarcerea “la matcă“: Medicina naturistă în atenția experților OMS

Publicat: 20 sept. 2020, 23:30, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Întoarcerea “la matcă“: Medicina naturistă în atenția experților OMS

Experții din cadrul OMS, împreună cu alte două organizații, au aprobat un protocol pentru studiile clinice de fază 3 cu medicamente pe bază de plante pentru Covid-19.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că încurajează cercetarea medicamentelor naturiste împotriva Covid-19 și a altor epidemii. Potrivit OMS, studiile clinice de fază 3 sunt esențiale pentru a evalua pe deplin siguranța și eficacitatea unui nou produs medical. „Dacă un produs medicamentos tradițional se dovedește a fi sigur, eficient și de calitate, OMS va recomanda o producție locală pe scară largă”, a specificat un oficial al OMS Africa, Dr. Prosper Tumusiime, potrivit Le Figaro.

Cei doi parteneri ai OMS sunt Centrul African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Comisia pentru Afaceri Sociale a Uniunii Africane. Acestea sunt grupate într-un comitet regional de experți în medicina tradițională pentru Covid-19.

A reînviat dezbaterea privind medicamentele tradiționale africane

Epidemia a reînviat dezbaterea privind medicamentele tradiționale din Africa. Madagascar a livrat mai multor țări africane loturi de băuturi pe bază de artemisia, o plantă cu efect terapeutic recunoscut împotriva malariei, prezentată de președintele Andry Rajoelina ca fiind eficientă împotriva Covid-19.

„Guvernele noastre (n.r. – africane) și-au luat în anii 2000 angajamentul de a trata remediile tradiționale ca pe celelalte medicamente, prin supunerea lor la studii”, a declarat managerul regional al OMS, dr. Matshidiso Moeti. „Recomand ca aceste rezoluții (…) să fie respectate”, a adăugat ea, „trăim vremuri dificile, pot înțelege nevoia de a găsi soluții, dar încurajez respectul pentru procesele științifice asupra cărora guvernele noastre sunt angajate”.