Poluare gravă în Marea Neagră! O navă încărcată cu 3.000 de tone de îngrășăminte chimice a eșuat în spațiul bulgar VIDEO

Publicat: 30 sept. 2021, 18:45, de Mihaela Verdes, în Internațional , ? cititori
Poluare gravă în Marea Neagră! O navă încărcată cu 3.000 de tone de îngrășăminte chimice a eșuat în spațiul bulgar VIDEO

O navă de marfă  sub pavilion panamez a eșuat pe coasta bulgară, în apropiere de Rezervația Naturală Kaliakra. Incidentul s-a petrecut pe 20 septembrie. Nava transporta peste 3.000 de tone de uree. Autoritățile bulgare nu au intervenit timp de șase zile, iar urea a început să se scurgă în mare. Pericolul este major pentru mediul înconjurător.

Echipajul turc al navei Vera Su, care transportă peste 3.000 de tone de uree, a așteptat intervenția autorităților bulgare. Acestea din urmă nu au intervenit în primele șase zile, desi vremea era favorabilă unei operațiuni de acest gen.

Bâlbâială a autorităților bulgare, salvare eșuată

Ulterior, autoritățile bulgare au trimis câteva nave de salvare, dar care nu erau dotate cu echipament adecvat pentru descărcarea ureei. Așa că acest compus chimic a început deja să se scurgă în mare.

Ministerul Mediului din Bulgaria a confirmat poluarea mării cu nitrat, provenit din încărcătura navei. Ulterior, acesta a sistat operațiunea și l-a demis pe directorul Administrației Maritime din Bulgaria, Zhivko Petrov.

Am identificat o lipsă de pregătire gravă din partea agenției”, a declarat ministrul transporturilor, Hristo Aleksiev. Petrov afirmase, cu o zi în urmă, că nu știa că ureea se poate scurge în mare odată cu descărcarea navei. Mai mult, a pretins că încărcătura acesteia nu este toxică.

Ministrul bulgar al transporturilor a anunţat înființarea unui comandament de criză pentru recuperarea navei: „avem mai multe priorităţi, mediul şi sănătatea oamenilor, precum şi o operaţiune de evacuare a echipajului, dacă vremea se înrăutăţeşte”.

Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră

Între timp, condițiile meteorologice au devenit proaste pentru o operațiune de salvare și valurile înalte împing nava înspre stânci, anunță presa bulgară. Marina țării vecine speră să stabilizeze nava cu ajutorul unor ancore și să prevină distrugerea acesteia, din cauza vremii proaste. O nouă tentativă de a descărca ureea ar urma să fie demarată după această operațiune.

Ureea este folosită ca îngrășământ în agricultură. Dacă intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care emite toxine ce afectează viața marină. 

Experții au avertizat că acest lucru ar distruge bogatele habitate marine ale delfinilor, ale păsărilor protejate de lege și ale altor specii din Marea Neagră. Ar transforma astfel unul dintre cele mai importante habitate naturale ale Europei într-o zonă lipsită de viață, notează Euractiv