Venit să asiste la nașterea copilului, un brașovean a fost pregătit din greșeală să intre el în operație

Publicat: 05 oct. 2021, 16:15, de Cezar Amariei, în Sănătate , ? cititori
Venit să asiste la nașterea copilului, un brașovean a fost pregătit din greșeală să intre el în operație

Brașoveanul Alexandru Niță (foto bizbrasov.ro) susține că a fost pregătit, din greșeală, pentru operație, deși venise să asiste la nașterea propriului copil. Întreaga poveste a avut loc la Spitalul Regina Maria din Brașov iar acum Niță solicită plata a 20.000 de euro (100.000 de lei) pentru că personalul medical nu a respectat protocolul medical.

Incidentul a avut loc pe 23 septembrie, dimineața.

La biroul de internări, soția a completat și semnat fișa de internare iar eu a trebuit să completez un formular de “Acord informat acces aparținător”, unde am completat numele meu și CNP-ul, actul medical la care voi asista, naștere prin cezariana și numele + CNP-ul soției. Soția a fost preluată de către o asistentă și dusă pe secție pentru a fi pregătită pentru intervenție, iar mie mi s-a cerut să aștept în lobby să fiu preluat”, povestește brașoveanul, conform www.bizbrasov.ro.

După internarea soției, Niță susține că o asistentă l-a apelat după nume, apoi l-a dus într-o cameră și i-a solicitat să facă duș și să îmbrace un halat de intervenție.

Am informat-o pe doamnă că făcusem duș în acea dimineață, însă dânsa a insistat că nu pot intra în sala de operații fără să fiu dezinfectat. După ce am făcut duș și m-am îmbrăcat în halatul de intervenție, a venit o altă asistentă în cameră cu un dulap pe roți în care avea instrumente sterile. Dânsa m-a întrebat dacă am emoții și i-am spus că da, având în vedere că la primul copil născut în 10 iunie 2020, tot în același spital, nu am putut asista la naștere din cauza restricțiilor și că acum mă bucur că o pot încuraja pe soție și să împărtășim împreună această experiență”, susține brașoveanul.

În plus, asistenta i-a spus că ar trebui să îi recolteze o probă de sânge, pentru că „acesta este protocolul”.

Antivomitiv, calmant și epilare abdominală pentru a asista la naștere

Brașoveanul admite că a fost puțin surprins, dar a pus cerința pe seama contextului pandemic, având în vedere că pe 22 septembrie 2021 ambii soți făcuseră un test PCR, fără de care nu i s-ar fi permis să participe la naștere.

Doamna asistentă a încercat fără succes să îmi recolteze sânge din mâna stânga, apoi a cerut suportul unei doamne mai în vârstă care era șefa asistentelor pe secția de chirurgie. Dânsa a reușit să-mi recolteze un flacon de sânge din mâna dreaptă și apoi a procedat la inserarea unei branule în mana stângă, motivând că trebuie să-mi administreze antivomitiv și un calmant. Am întrebat de ce este necesar și dacă își făceau probleme că voi leșina în cursul nașterii, dar dânsele au afirmat că acesta este protocolul pentru acces în sala de operații”, susține Niță.

Povestea nu se termină însă aici: înainte de a-i administra antivomitiv și calmant, l-au întrebat dacă este epilat pe abdomen.

Le-am spus ca nu, apoi dânsele au spus ca trebuie și au solicitat ajutorul unui coleg de-al lor care a adus un aparat de bărbierit pe care aveau de gând să il folosească, după ce îmi administrau antivomitiv și calmant. Asistenta care a încercat să-mi recolteze inițial sânge m-a întrebat ce operație urmează să mi se facă și i-am spus, uimit, că nu mi se va face mie nicio intervenție și că voi asista soția la nașterea prin cezariană. Dânsele au râs, apoi iarăși m-au întrebat, cumva într-o nota mai insistentă, ce operație urmează să mi se facă. Atunci am realizat ca ele de fapt ma pregăteau pe mine să fiu dus în sala de operații pe secția de chirurgie și că nu se uitaseră pe fișele pe care le înmânasem și nici nu au dat atenție detaliilor legate de nașterea soției și asistarea mea”, susține brașoveanul.

Abia după ce au realizat că este vorba despre o neînțelegere gravă, i-au cerut să se schimbe și a fost dus în alt salon apoi în sala de operații, unde soția îl aștepta îngrijorată.

După externarea soției și a fetiței nou-născute, brașoveanul a vrut să poarte o discuție cu managementul spitalului pentru a lămuri situația în care a fost pus. Pe 27 septembrie, a purtat această discuție cu managerul spitalului, dr. Sebastian Anghel, și cu dr. Nirvana Georgescu, Director de Calitate și Siguranța Pacientului.

Aceasta din urmă i-a solicitat răgaz timp de o săptămână, până pe 4 octombrie 2021, pentru a putea obține un mandat de negociere din partea management-ului.

Decizia finală a management-ului Regina Maria a fost de a nu-l compensa în nici un fel în urma celor întâmplate, motiv pentru care brașoveanul vrea să depună plângere penală împotriva personalului medical care i-au recoltat sânge și i-au montat branula, fără a-i aduce la cunoștință de ce trebuie să facă aceste lucruri. În plus, vrea să intenteze proces management-ului spitalului pentru neraportarea incidentului și pentru daunele morale produse.