Prea mulți morți. Gropile din cimitir se sapă cu excavatorul în Botoșani. Groparii nu mai fac față

Publicat: 14 oct. 2021, 12:29, de Mihaela Verdes, în Orașul meu , ? cititori
Prea mulți morți. Gropile din cimitir se sapă cu excavatorul în Botoșani. Groparii nu mai fac față

Primăria din Botoșani a închiriat un excavator, pentru a săpa morminte în cimitir. Din cauza numărului foarte mare de decese din oraș, groparii nu mai fac față numărului de morți. Valul 4 al Covid-19, responsabil de situație.

„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC Botoșani.

Numărul deceselor, aproape dublu

Înaintea crizei provocate de coronavirus, în Botoșani erau cinci sau şase înhumări pe zi. În ultimele zile, numărul acestora a trecut de zece. SPAPOC are zece gropari, repartizaţi în cele două cimitire, în funcţie de necesități.

Și localnicii spun că nu au mai văzut atâtea înmormântări la capelele celor două cimitire.

„Am avut un deces în familie şi am avut parte de o situaţie greu de descris în cuvinte. Când am mers la priveghi, erau trei persoane decedate depuse în capela de lângă biserica de la Pacea, două în pridvor şi două în biserică. Este multă durere. Nu am crezut că acest coronavirus va aduce o aşa de mare durere”, a declarat un botoşănean pentru monitorulbt.ro.

Criză a locurilor de veci, în cimitire

Autoritățile caută soluții pentru a rezolva criza locurilor de veci. Urmează să extindă Cimitirul Eternitatea. Anunțul a fost postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice vinerea trecută:

Municipiul Botoşani se confruntă cu o acută lipsă de locuri de înhumare în ambele cimitire ale oraşului. Singura posibilitate de rezolvare a problemei este extinderea Cimitirului Eternitatea, pe terenul proprietate a Consiliului Local. Terenul în suprafaţă de 77.928 de metri pătraţi este adiacent vechiului cimitir şi, prin lucrări de sistematizare, se poate alipi construcţiei existente.

Etapa I se referă la o suprafaţă de 55.600 de metri pătraţi. Acest teren se află într-o zonă nesistematizată şi, prin lucrări de protecţie cu arbori, arbuşti se poate amenaja o aripă a cimitirului existent”, scrie în documentaţie.

382 de decese au fost raportate miercuri, 13 octombrie, în România. Recordul a fost atins cu o zi în urmă, când au murit 442 de persoane bolnave de COVID.