„Păcănelele”, domeniu de succes în economia românească. Firmele de jocuri de noroc iau cu asalt Topul IMM-urilor

Publicat: 15 sept. 2021, 14:00, de Sorin Costea, în ECONOMIE , ? cititori
„Păcănelele”, domeniu de succes în economia românească. Firmele de jocuri de noroc iau cu asalt Topul IMM-urilor

De câțiva ani, asistăm la o ascensiune în topul celor mai profitabile afaceri a firmelor care au ca obiect de activitate jocurile de noroc și pariurile și care încep să urce către locurile din fruntea ierarhiei celor mai performante IMM-uri, surclasând firme din industrie și servicii. În același timp, mulți dintre administratorii de firme cu activități în diferite domenii încep să dea curs evoluției „pieței” și își adaugă la obiectul de activitate al firmei și Codul CAEN 9200 – „activități de jocuri de noroc și pariuri” care să le asigure sustenabilitatea afacerilor când ceva nu merge în domeniul de bază.

Secretul reușitei în afaceri: Cod CAEN 9200

Primele semne ale ascensiunii domeniului jocurilor de noroc în ierarhia celor mai profitabile afaceri au apărut la Galați în urmă cu patru ani. În „Topul IMM-urilor” din județ pentru anul 2017, clasament întocmit în baza datelor Ministerului Finanțelor, respectiv în baza cifrei de afaceri și a profitului brut, au apărut, în premieră și câteva firme care aveau Cod CAEN 9200 – „activități de jocuri de noroc și pariuri”.

Potrivit legii, „această clasă include activități de jocuri de noroc si pariuri, cum ar fi vânzarea biletelor de loterie, funcționarea (exploatarea) mașinilor de jocuri de noroc ce funcționeaza pe bază de monede, funcționarea (exploatarea) jocurilor ce funcționeaza pe bază de monede, funcționarea web site-urilor de jocuri de noroc virtuale, înregistrarea pariurilor și alte operațiuni de pariere, pariuri în cadrul agențiilor, activități ale cazinourilor, inclusiv a cazinourilor plutitoare”.

În 2020, jocurile de noroc au fost la fel de profitabile ca farmaciile și industria echipamentelor navale

În Topul IMM-urilor din Galați, întocmit pentru activitatea din anul 2020 în baza datelor Ministerului Finanțelor, la categoria „întreprinderi mijlocii” apare pe locul 7 firma Neidan SRL Galați, al cărui domeniu de activitate este „activități de jocuri de noroc și pariuri”. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 17.177.336 lei și a înregistrat un profit brut de 9.042.916 lei. Această performanță a fost realizată cu numai 66 de angajați. Performanța Neidan SRL este pusă în valoare de o comparație cu vecinele de clasament. Pe locul 6 se află rețeaua de farmacii Myosotis Farm SRL, care are 67 de angajați, unul în plus față de Neidan, dar a înregistrat un profit puțin mai mare, de 9,48 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 269.215.998 lei. Adică la o cifră de afaceri de 15 ori mai mare decât aceea a Neidan SRL Galați.

Pe locul 8 la „întreprinderi mijlocii” se află firma de echipamente navale DMT Marine Equipment SA Galați, care a realizat în 2020 un profit brut cu 500.000 lei mai mic decât al Neidan SRL, dar la o cifră de afaceri de 6 ori mai mare (107.921.437 lei) și cu un număr de angajați de trei ori mai mare, adică 218.

Neidan SRL Galați nu este la prima apariție în „Topul IMM-urilor”. A apărut prima oară în topul din 2017, când se situa pe locul 3 la categoria „întreprinderi mijlocii”, cu 52 de salariați și o cifră de afaceri de 20.532.257 lei, realizând un profit brut de 9.919.574 lei, adică de peste 2,1 milioane de euro.

În același an, tot la „întreprinderi mijlocii”, pe locul 4 se afla o altă firmă care se ocupa de jocuri de noroc, Jackpot SRL Galați, cu 115 angajați și o cifră de afaceri de 19.593.736 lei și care încheia anul cu un profit brut de 8.867.085 lei, adică aproape două milioane de euro. În același clasament, locul 23 era ocupat tot de o firmă ce avea ca obiect de activitate jocurile de noroc: Miss Frog SRL Galați, cu 31 de angajați, o cifră de afaceri de 10.007.767 lei și un profit brut de 2.856.093 lei. În clasamentul „microîntreprinderilor”, pe locul 23 se afla Alpha Games SRL Tecuci, care avea tot CAEN 9200 și 5 salariați și încheia anul cu o cifră de faceri de 12.034.612 lei și un profit brut de 1.062.794 lei. Această ascensiune a firmelor cu Cod CAEN 9200 impune jocurile de noroc și pariurile ca un domeniu de succes în economia românească.

Ca să nu pună „toate ouăle în același coș”, mulți patroni au trecut și la jocuri de noroc

De fapt, fenomenul este mai complex decât pare la prima vedere. Potrivit președintelui Patronatului IMM din Galați, Marian Filimon, multe firme care și-au început activitatea în domeniul jocurilor de noroc și-au folosit resursele financiare pentru a se dezvolta în alte domenii economice. În același timp, mulți patroni ai unor firme din alte domenii economice au preluat și Codul CAEN 9200, care este afacerea momentului și le asigură sustenabilitatea afacerilor în cazul în care în domeniile de bază lucrurile nu merg cum ar trebui.

„Ei nu au numai jocuri de noroc, mai au și alte domenii de activitate. Se ocupă foarte mult și cu alte activități, de alimentație publică, de turism și restaurante. Au cumpărat un hotel și și-au dezvoltat afacerile. Cu jocurile de noroc au început, dar s-au dezvoltat în alte domenii și au păstrat și acel obiect de activitate. Mulți merg pe ideea foarte bună de a nu pune <<toate ouăle în același coș>>. Foarte mulți preiau și alte obiecte de activitate, pentru că dacă la un moment dat nu mai merg lucrurile cum ar trebui într-un un domeniu, au posibilitatea să își continue afacerile în celelalte domenii”, ne-a declarat președintele Patronatului IMM din Galați.