Raport OMS, Banca Mondială: Pandemia ne-a dezvăluit că lumea e „inegală, divizată și iresponsabilă”

Publicat: 26 oct. 2021, 15:18, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Raport OMS, Banca Mondială: Pandemia ne-a dezvăluit că lumea e „inegală, divizată și iresponsabilă”
oms hepatitele B și C decese

Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială arată într-un raport că în această pandemie lumea s-a dovedit a fi „inegală, divizată și iresponsabilă”.

După un an și jumătate de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, lumea încă reacționează foarte puțin și nu a învățat din greșeli, avertizează, marți, un observator în probleme de sănătate globală, scrie AFP și Nouvel Obs.

Dacă primul an al pandemiei de Covid-19 a fost definit printr-un eșec colectiv în luarea în serios a pregătirii și acțiunii rapide pe baze științifice, al doilea an a fost marcat de profundele ingalități și un eșec al conducătorilor în a înțelege nevoia de interdependență și de acțiune în consecință, se subliniază în Global Preparedness Monitoring Board (GPMB).  

„O profundă rușine”

Acest organism independent, creat de Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială, denunță în raport eșecurile persistente și răspunsul global în fața pandemiei. Concluzia raportului: pandemia ne-a dezvăluit o lume ”inegală, divizată și iresponsabilă”.

Publicat cu prilejul unui summit mondial pe teme de sănătate de la Berlin, acest raport amintește că numărul deceselor provocate de coronavirus ar fi, la nivel global, de aproximativ 5 milioane (AFP). Dar ținând seama de mortalitatea legată direct și indirect de Covid-19, OMS estimează că bilanțul global al deceselor ar putea fi de două, chiar de trei ori mai mare.  

Din totalul de peste șase miliarde de doze de vaccin administrate în lume, doar 1,4 % au fost folosite pentru vaccinarea completă a locuitorilor din țările sărace, a anunțat șeful OMC, Ngozi  Okonjo-Iweala.

Progresele științei în timpul pandemiei, în special viteza cu care s-au dezvoltat vaccinurile, sunt un motiv de mândrie, a declarat copreședintele GPMB, Elhadj As Sy în prefața raportului.

Totodată, trebuie să simțim și o profundă rușine față de numeroasele tragedii – tezaurizarea vaccinurilor, penuria devastatoare de oxigen în țările cu venituri mici, generații de copii private de educație, prăbușirea economiilor și a sistemelor de sănătate fragile,  a subliniat expertul senegalez în ajutor umanitar.

„Milioane de decese provocate de pandemie nu sunt nici normale, nici acceptabile și, din nefericire, sunt puține dovezi că noi am tras cele mai bune învățăminte din lecția pandemiei”, a adăugat acesta.