A devenit loc de rugăciune pentru refugiaţii creştin-ortodocşi: Singura biserică românească din regiunea Liov, Ucraina

Publicat: 21 mart. 2022, 09:00, de Roxana Roseti, în Cultură , ? cititori
A devenit loc de rugăciune pentru refugiaţii creştin-ortodocşi: Singura biserică românească din regiunea Liov, Ucraina

Biserica Valahă din centrul Liovului – vestul Ucrainei, poartă hramul Adormirea Maicii Domnului şi a fost ctitorită de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu în anul 1559. Este biserica în care Petru Movilă a fost hirotonit ca mitropolit al Haliciului şi Kievului.

Numit Lâviv de către ucraineni, Lâvov de ruşi, Lwow de polonezi, Lemberg de germani şi Liov de către români, acesta este oraşul din vestul Ucrainei, care are în centrul său o comoară. Istoria lui este scrisă în pereţii clădirilor – de la influenţele polonezilor, care au locuit mai multe veacuri aici, la urmele stăpânitorului Austro-Ungar şi până la caracteristicile reprezentative al culturii slave. În acest loc se află şi una dintre cele mai vechi universităţi din lume, înfiinţată în anul 1661, de către regele Ion Cazimir al II-lea al Poloniei, potrivit doxologia.ro.

În aceste zile, lăcaşul de cult din centrul Liovului atrage la slujbe numeroşi credincioşi care au plecat din Harkov, Kiev sau Zaporojie. „Ne rugăm cu toţii, indiferent unde ne aflăm. Mergem să ne rugăm. Ne rugăm cu toţii pentru ca Ucraina să existe ca patrie a noastră. Nu ne dorim să plecăm nici în Polonia, nici în Cehia şi mulţumim tuturor ţărilor care sunt solidare cu noi. Cu toate acestea, noi dorim să trăim în Ucraina, în patria noastră. Vrem să locuim aici„, a declarat Olena Lihtar, care a locuit până la începutul războiului în Harkov, pentru corespondentul Agerpres.

Preoţii de la Biserica Valahă se roagă la fiecare slujbă pentru militarii ucraineni, dar şi pentru fiecare cetăţean al Ucrainei. Ei îi pomenesc şi pe militarii morţi în luptele contra armatei ruse, care a invadat Ucraina pe 24 februarie. Potrivit susei citate, un copil a venit la unul dintre preoţi şi l-a rugat să se roage pentru bunicul lui, care a murit în urma unui bombardament.

Biserica are valoare mare prin icoanele care se păstrează aici

Renumita Biserică Valahă se află în centrul istoric al Liovului, fiind inclusă în perimetrul sutelor de clădiri monumente istorice, care fac parte din patrimoniul UNESCO.

Preoţii, autorităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale care apără patrimoniul istoric au acoperit vitraliile pentru a nu fi distruse de suflul unei eventuale explozii.

Biserica are valoare pentru Liov şi pentru UNESCO prin faptul că prezintă trei stiluri arhitecturale – renascentism, baroc şi clasicism. Este un patrimoniu care trebuie protejat şi promovat. Construirea aceste biserici este strâns legată de câteva ţări: Ţara Moldovei, Grecia, Patriarhia Constantinopolului. Din 1594, a fost subordonată Patriarhiei de la Constantinopol. (…) Biserica are valoare mare prin icoanele care se păstrează aici şi prin formele arhitecturale. Are importanţă strategică pentru creştinism. Aceasta este unul dintre obiectivele de bază ale patrimoniului UNESCO. Odată cu începerea războiului, în 24 februarie, care este fără îndoială o agresiune rusească împotriva naţiunii ucrainene, noi cu arhitecţii oraşului şi cu oamenii de bună-credinţă, care nu sunt indiferenţi de valoarea patrimoniului naţional, am acoperit vitraliile bisericii să nu fie distruse de suflul exploziei. Acestea sunt locuri unice„, a precizat diaconul Iuri Fediv.