A fost exmatriculat pe motiv de „lipsă de aptitudini”: Cine este Goran Bregovic

Celebrul muzician Goran Bregovic a împlinit astăzi 71 de ani. Nu întâmplător cunoscutul artist este supranumit „Trubadurul Balcanilor”.

A început să îşi câştige existenţa cântând muzică populară într-un bar din oraşul Konjic, a lucrat în construcţii şi a vândut ziare…Cum de a devenit Bregovic atât de cunoscut în întreaga lume?

Totul s-a întâmplat după ce ce a compus coloana sonoră pentru o serie de filme ale regizorului Emir Kusturica – „Arizona Dream” sau „Underground”. Ritmurile întâlnite în coloana sonoră a acestor filme au însemnat o fericită îmbinare a stilului popular cu cel ţigănesc, considerat reprezentativ pentru zona Balcanilor.

Remarcabil compozitor şi chitarist, Bregovic a scris şi piese pentru interpreţi renumiţi precum Iggy Pop, Ofra Haza şi Cesaria Evora.

Muzicianul a încântat şi prin spectacole originale precum cele în care a performat alături de Wedding and Funeral Orchestra şi prin proiecte speciale realizate cu mari artişti din Balcani sau din alte zone al lumii.

A primit în dar o chitară de la mama sa

Goran Bregovic s-a nascut pe data de 22 martie 1950, într-o familie cu origini mixte, tatăl său – Franjo Bregović – fiind de origine croată, iar mama sa – Borka Perišić – având rădăcini sârbe.

În copilărie, părinţii săi s-au despărţit iar Goran a rămas să locuiască alături de mama sa, la Sarajevo. A studiat vioara la Şcoala de Muzică, însă a fost exmatriculat pe motiv de „lipsă de aptitudini”.

La puţin timp după acest moment, a primit în dar o chitară de la mama sa, însă adolescenţa sa nu avea să fie prea fericită, la vârsta de 16 ani mama sa alegând să îl părăsească, Goran rămânând în grija unor rude îndepărtate care au ales să îl sprijine în viaţă pe tânăr, dar de multe ori acesta era obligat să îşi poarte singur de grijă.

Până a început să cânte în trupa „Izohipse”, ca basist, unde a fost remarcat de muzicianul Zeljko Bebek, care i-a oferit un loc în trupa sa – „Kodelski”, lucru pe care Goran l-a acceptat.

„Bună dimineața”

În sezonul estival al anului 1969 trupa cânta pentru turişti la hotelul „Splendid” din Dubrovnik, apoi, la încheierea sezonului, formaţia a fost invitată să cânte într-un club de noapte din Napoli, Italia, abordând rock-ul progresiv, fiind puternic influenţaţi de celebrii Led Zeppelin sau Black Sabbath.

În anul 1970, „Kodelski” performa în componenţa Goran Bregovic – trecut de la chitară bas la chitară solo – , Zeljko Bebek, Zoran Redzic şi Milic Vukasinovic.

În anul 1971 Bregovici intră la Universitate, unde studiază filozofia şi sociologia, iar în paralel, împreună cu Zoran înfiinţează o formaţie numită „Jutro” („Bună dimineaţa”), formaţie care în 1974 devine „Bjelo Dugme” („Butonul Alb”), trupă care a ajuns în timp legendă a rock-ului din spaţiul ex-iugoslav. Iar Bregovici devine compozitorul şi textierul trupei, potrivitt Agerpres.

Pe când se pregătea să devină profesor de marxism-leninism

În anul 1975, în momentul în care Goran se pregătea să devină profesor de marxism-leninism, trupa „Bijelo Dugme” a început să cunoască o popularitate fulminantă.

La scurt timp, Bregovici renunţă la aspiraţiile de dascăl, şi se dedică total carierei muzicale, devenind un adevărat star al muzicii rock şi un idol al tinerei generaţii. Au urmat nu mai puţin de 13 apariţii discografice ale formaţiei, cu vânzări de circa şase milioane de unităţi.

În anii ’90, Bregovici se retrage din trupă, formaţia destrămându-se, iar muzicianul a trecut de la muzica rock la cea bazată pe ritmuri tradiţionale balcanice cu influenţe rock. Muzicianul era fascinat realmente de acordurile conglomeratulului etnic al slavilor sudici din fosta Iugoslavie şi Bulgaria alături de muzica ţiganilor balcanici.

Succes cu muzica de film

Goran Bregovic a început să compună muzică de film, primul proiect fiind cel din 1989 – coloana sonoră a filmului regizorului Emil Kusturica, născut şi el tot la Sarajevo, „Time of the Gypsies”.

Urmare a acestui succes, cei doi reiau colaborarea în anul 1993, Bregovici compunând coloana sonoră a filmului „Arizona Dream”, Iggy Pop fiind intrepretul muzicii. Tot în 1993 apare următorul mare proiect al lui Goran Bregovic – coloana sonoră a filmului „Queen Margot”, regizat de Patrice Chereau, care a obţinut premii importante la Festivalul de la Cannes.

În anul 1994, Goran realiza pelicula sonoră a filmului „Underground”, peliculă ce avea să obţină „Palme D’Or”.

Restul nu este încă istorie, se știe foarte bine, iar viitorul reprezintă noi proiecte pentru artist.

Să nu omitem faptul că, în 1998 Bregovici a realizat coloana sonoră pentru pelicula „Trenul Vieţii”, în regia lui Radu Mihăileanu, film foarte bine primit de critica din Veneţia, Sao Paulo, Berlin, şi de publicul din întreaga lume unde a fost vizionat.

1 COMENTARIU

  1. Veliki Ciganin koji je istinski voleo svoju zemlju. Inače, ovaj čovek po imenu Bregovići! Nije znao kako da krade. Razlika je vrlo velika između rumunskog i srpskog.
    Un mare țigan care și-a iubit cu adevărat țara. Apropo, acest om pe nume Bregovići! Nu știa să fure.
    Diferența este foarte mare între român și sârb

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Ovidiu Zară

China sau America? Mizez pe China!

Ascensiunea economicã din ultimii 100 de ani a Chinei se numără cu siguranță printre cele mai importante evoluții mondiale. Cu America încă prinsă de ani...