A fost identificat un nou virus implicat în declanșarea hepatitei

Cercetătorii francezi au descoperit un virus necunoscut până acum, implicat în apariția hepatitei, pe care l-au numit provizoriu Human Circovirus (HcirV-1). Această descoperire le-a permis cercetătorilor să pună la punct un test PCR specific pentru acest virus.

Acest virus a fost identificat la o pacientă în vârstă de 61 de ani, cu o hepatită cronică inexplicabilă și o dublă grefă de plămân și de inimă. Cercetătorii care fac această descoperire sunt de la Institut Pasteur, Spitalul Necker-Enfants Malades AP-HP,  INSERM, Universite Paris Cite și Ecole National Veterinaire Alfort (EnvA). Ei au identificat o specie de circovirus deocamdată necunoscută. Virusul a fost botezat provizoriu Human Circovirus 1 (HCirV-1), transmite Sante magazine.

Concluziile acestei cercetări au fost publicate în numărul din 3 ianuarie 2023 al revistei Emerging Infectious Diseases.

Această familie de virusuri cu ADN foarte rezistent a fost identificată inițial în 1974 la unele specii de animale la care puteau fi responsabile de probleme respiratorii, renale, dermatologice și reproductive. HCirV-1 este un virus nou, diferit de circovirusurile cunoscute la animale. Și acțiunea lui a fost observată în afectarea hepatică a unei paciente sub tratament imunosupresor, se precizează în comunicatul de presă al Institutului Pasteur.

Eșantioanele țesuturilor patologice de la această pacientă sub tratament imunosupresor și cu o hepatită de cauză neidentificabilă  au făcut obiectul unei secvențieri pentru descoperirea elementelor microbiene. Și a fost evidențiată multiplicarea virusului în celulele hepatice. ”Odată ce acest virus a folosit resursele celulei hepatice pentru a se multiplica, el a distrus-o”, afirmă cercetătorii francezi. Datorită unui tratament antiviral, enzimele hepatice au revenit la un nivel normal la această pacientă.

Pentru a adapta tratamentul și a urmări pacienții, este esențial pentru noi să cunoaștem cauza hepatitei și mai ales să știm dacă este virală. Identificarea acestui nou virus patogen pentru om și punerea la punct a  unui test care poate fi efectuat în orice laborator de spital oferă un instrument util de diagnostic și monitorizare a pacienților afectați de hepatite, explică Anne Jamet, de la departamentul de microbiologie clinică al Spitalului Necker-Enfants Malades AP-HP și coautor la acest studiu.

Această descoperire a permis cercetătorilor să pună la punct un test PCR specific disponibil acum pentru diagnosticul etiologic al hepatitei de origine necunoscută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...