A început al doilea proces, fără precedent, de acuzare a lui Donald Trump

Un al doilea proces – fără precedent – de punere sub acuzare, cunoscut în SUA drept “impeachment”, împotriva fostului preşedinte republican Donald Trump a început într-un Senat divizat. 

Procesul a început marţi la ora locală 13:00 (18:00 GMT) în Senat, unde cei 100 de senatori au rol de juraţi. Conform înţelegerii încheiate luni între liderii celor două formaţiuni din Senat, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell, prima zi este dedicată dezbaterii juridice, urmând a se evalua dacă acest proces este constituţional.

Pentru avocaţii săi, Donald Trump nu poate fi judecat în cadrul procedurii de destituire pentru că el deja nu mai este în funcţie. Democraţii răspund că un astfel de proces are ca scop să-l facă pe Trump neeligibil şi să transmită un mesaj de descurajare viitorilor preşedinţi care ar putea încerca să urmeze exemplul lui Trump.

Fiecare tabără are două ore la dispoziţie pentru a-şi prezenta argumentele, iar apoi senatorii vor vota asupra constituţionalităţii demersului, decizând astfel dacă doresc continuarea procesului. Democraţii deţin controlul în Senat, deci este puţin probabil ca procesul să se oprească aici.

Prag greu de atins

Senatul divizat este puţin probabil să-l condamne pe fostul lider de la Casa Albă pentru responsabilitatea sa în atacul unor susţinători de-ai săi asupra Capitoliului din Washington, din 6 ianuarie, potrivit EFE.

Odată ce Senatul decide că procesul este constituţional, lucru pentru care este nevoie de o majoritate simplă, procesul politic va fi reluat miercuri, la ora locală 12:00 (17:00 GMT), cu expunerea faptelor şi cu pledoariile “procurorilor” şi avocaţilor lui Trump. Procesul de ‘impeachment’ va continua apoi în fiecare zi, cu excepţia zilei de sâmbătă, la cererea unui avocat al lui Trump, şi va fi reluat duminică, cu perspectiva de a se finaliza săptămâna viitoare în cazul în care nu vor fi convocaţi martori.

Potrivit Constituţiei, este nevoie de o majoritate de două treimi, adică 67 de aleşi, pentru ca Donald Trump să fie declarat vinovat, prag care pare foarte greu de atins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole