A început culesul strugurilor în podgoriile din România. „Vinul de ghiață”, la mare căutare

Publicat: 14 ian. 2024, 12:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
A început culesul strugurilor în podgoriile din România. „Vinul de ghiață”, la mare căutare

Deși este ianuarie, în podgoriile din România a început culesul strugurilor special păstrați pentru producerea „vinului de gheață”. Operațiunea se poate face doar când sunt trei zile consecutive cu temperaturi de minus 7 grade Celsius, iar recoltatul are loc în timpul nopții, când gerul este foarte puternic.

Cum vremea a fost caldă până la finele anului, cu mult peste valorile specifice perioadei, abia, acum, în ianuarie temperaturile au scăzut, astfel încât să poată începe culesul strugurilor de „gheață”. Trebuie spus că asistăm și la o premieră în aceste zile: recolta unui an este culeasă în anul următor, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată ca recoltatul să se facă abia în ianuarie.

Sâmbătă, sute de oameni, majoritatea nepalezi, au ieșit la cules de struguri  în podgoria de la Tăuni (deținută de firma Jidvei), în zona viticolă de pe Valea Târnavelor.

„Anul acesta am aşteptat foarte mult faţă de alţi ani. Temperaturile trebuie să fie cel puţin trei zile sub minus 7 grade. Am avut norocul să avem şi minus 10 grade în ultimele trei zile, iar sâmbătă la minus 7 grade am recoltat strugurii. Soiul de struguri este Traminer roz. Este o aromă concentrată între trandafiri şi caramel”, spune directorul tehnic al Jidvei, Ioan Mărginean.

Strugurii sunt culeși înainte să se lumineze afară, iar recoltarea trebuie să se facă foarte repede, pentru ca strugurii să ajungă îngheţaţi la presă, fiind zdrobiţi cât timp sunt încă îngheţaţi. Se obține astfel un vin de tip desert, la mare căutare pe piaţa internaţională.

Nu doar pe Valea Târnavelor a început culesul strugurilor, ci și la Panciu.  

 „Am început anul așa cum se cuvine în podgoria Panciu, în vie, culegând strugurii înghețati de Muscat care se vor transforma în strălucitorul Reina Ice Wine, un duel și un duet între gheață și foc, un vin unicat, complex și provocator. După 3 nopți cu temperaturi de -10⁰ și chiar mai scăzute, selectăm manual și vinificăm prin metoda tradițională acest vin cu arome fine și gust delicat, cu o culoare aurie lucioasă și un rafinament deosebit căpătat în urma maturării sale în baricuri de stejar”, spun proprietarii firmei Vinuri Pancene, care dețin brandul Moșia Panciu.

Primul „vin de gheaţă” s-a obţinut în Germania, în urmă cu două sute de ani. Acesta mai este denumit şi „vin papal”.