Beneficii oferite de un ciorchine generos de struguri

Publicat: 30 sept. 2023, 07:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Beneficii oferite de un ciorchine generos de struguri

Că sunt albi, negri sau roze, strugurii au o savoare excepțională și, totodată, au capacitatea de a ne proteja sănătatea.

  1. Previn bolile cardiovasculare

Studiile arată că un consum regulat de struguri mărește elasticitatea pereților vaselor de sânge, ceea ce îmbunătățește circulația sanguină în tot organismul. De asemenea, strugurii contribuie la reducerea colesterolului rău, micșorând riscul formării cheagurilor de sânge. Așadar, strugurii sunt un aliat în lupta contra bolilor cardiovasculare.

  • Îmbunătățesc capacitatea de concentrare

Creierul are nevoie de energie pentru a-și îndeplini funcțiile cognitive. Strugurii au un indice glicemic mediu, ajutând la îmbunătățirea capacității de concentrare și de memorare. Este și motivul pentru care se recomandă struguri în pauza de masă, când suntem la școală sau la birou.

  • Detoxifică organismul

Strugurii sunt bogați în antioxidanți care neutralizează radicalii liberi. Astfel, ei ajută la eliminarea toxinelor din organism. Potasiul și apa din struguri favorizează eliminarea prin rinichi a acestor deșeuri. De asemenea, datorită flavonoidelor, strugurii neutralizează activitatea enzimelor responsabile de dezvoltarea celulelor canceroase.

  • Îmbunătățesc tranzitul intestinal

Datorită conținutului ridicat de fibre valoroase, strugurii facilitează tranzitul intestinal. Pentru a stimula funcțiile laxative sunt indicați strugurii care nu au fost stropiți cu substanțe chimice. Așadar, dacă suferiți de constipație, soluția: mic dejun cu struguri.

  • Oferă elasticitate pielii

Despre struguri s-a spus cu argumente științifice că reprezintă fructul anti-aging prin excelență. Strugurii sunt generoși în reserveratrol și apă, cu care luptă eficient contra îmbătrânirii: atenutează ridurile, îmbunătățesc aspectul pielii, elimină petele  maronii.

  • Atenuează sindromul ”picioare grele”

Strugurii reprezintă un  valoros depozit de antioxidanți, în special de resveratrol  și flavonoide, care reduc presiunea arterială asociată cu senzația de picioare grele.  Pentru beneficiul total se recomandă să mâncăm strugrii cu semințe și piele.

  • Protejează contra infecțiilor buco-dentare

Datorită unui alt antioxidant, vitamina C, strugurii sunt extrem de eficienți în lupta contra infecțiilor dentare. Vitamina C îmbogățește absorbția fierului, ceea ce protejează sănătatea cartilagiilor, gingiilor, dinților și osului. Și încă un amănunt: la birou, după masă, strugurii pot contribui la igienizarea dinților.