Cafeaua de dimineață: cu sau fără lapte?

Publicat: 03 mart. 2024, 09:04, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cafeaua de dimineață: cu sau fără lapte?

Cafeaua de dimineață: cu sau fără lapte? Unele studiile zic: da, cu  lapte. Altel, dimpotrivă: fără lapte. Și mai sunt și studiile care ne recomandă să nu uităm ceaiul, care are proprietăți asemănătoare cafelei.

Polifenoli

Cafeaua este bogată în antioxidanți numiți polifenoli. Această familie de molecule – (prezente totodată în fructe și legume) permit reducerea inflamației, o reacție a organismului care se confruntă cu o infecție, cu un corp străin sau are o dereglare imunitară etc.

Pentru cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, autori ai unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (30 ianuarie 2023), cafeaua cu lapte are proprietăți antiinflamatoare importante. Cercetătorii danezi susțin că acțiunea antiinflamatoare a polifenolilor din cafea ar fi potențată de lapte. Astfel, cafeaua cu lapte ar fi  eficace în reducerea inflamației.

Niciodată

Totuși, sunt cercetători care nu sunt de acord cu concluziile colegilor lor danezi.  Neurologul Robert Love e categoric pe platforma de socializare TikTok: ”Niciodată să nu adaugi lactate în cafea”. Medicul include în  ”lactate”  laptele și smântână.

Inclusiv Robert Love subliniază că, în prezent, cafeaua este cea mai importantă sursă de polifenoli consumați la nivel mondial: 100 ml de cafea conțin 214 g de polifenoli.

Dar, iată, vin proteinele din lactate care se leagă de polifenolii din cafea și astfel reduc absorbția acesteia.

”Deci – explică neurologul –  cafeaua este cu adevărat benefică pentru bacteriile din intestinul nostru și pentru creierul nostru. Aceasta are proprietăți antioxidante. Și când adaugi lactate în cafea, proteinele și lactatele se leagă de polifenolii din cafea și reduc absorbția. Așadar, atunci când adaugi lactate, fie că este lapte de vacă obișnuit sau smântână, vor lega polifenolii și vor reduce capacitatea organismului de a absorbi acești polifenoli sănătoși și de a obține beneficii din aceștia”.

Mai mult, acesta subliniază că explicația  este valabilă și în cazul afinelor, care și ele sunt o sursă importantă de polifenoli. ” Deci nu beți lapte de vacă după afine, pentru că proteinele din laptele de vacă se vor lega de polifenolii din afine”, mai precizează neurologul.

Iar cei care chiar nu vor să renunțe la cafeaua cu ”lactate”, să știe că sunt alte soluții: ”lapte din alte surse”, care nu atacă polifenolii. Adică, lapte vegetal: de soia, de migdale, de caju, de cocos  etc., care sunt mai ușor de digerat.

În final, cercetătorii reușesc să se pună de acord în privința zahărului adăugat în cafea. Ei ne recomandă să uităm de zahăr și să-l înlocuim cu puțină stevie.

Ceaiul sau cafeaua?

Dacă nu sunteți complet dependent de cafea, să nu uitați că mai există și ceaiul. Pentru persoanele amatoare de cafea pentru doza de cafeină necesară să fie în formă toată ziua, studiile reamintesc că același efect îl are și ceaiul. El conține teină. Deși diferite, teina și cafeina desemnează aceeași moleculă. Teina acționează identic asupra sistemului nervos central. În plus, teina este eliberată mai lent, în timp ce cafeina are un vârf, după care scade brusc. Așadar, ceai sau cafea?