A început oprirea unor capacităţi de producţie la ALRO. Ce se va întâmpla cu cei aproape 3.000 de angajaţi

Publicat: 22 dec. 2021, 19:45, de Eliza Popa, în ECONOMIE
A început oprirea unor capacităţi de producţie la ALRO. Ce se va întâmpla cu cei aproape 3.000 de angajaţi

Peste 1.000 de angajaţi din cadrul companiei ALRO ar putea fi trimişi în şomaj tehnic, în condiţiile opririi unor capacităţi de producţie din cauza problemelor în achiziţia energiei electrice precum şi a preţului crescut al acesteia, a anunţat preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu.

El a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că în această săptămână a început oprirea unor cuve de electroliză în fabrica de producere a aluminiului, fiind oprite deja 40 dintre cele 700 de cuve, iar procesul va continua cu oprirea a câte 4-5 cuve pe săptămână. Popescu a avertizat că repornirea capacităţilor de producţie închise presupune costuri foarte ridicate şi este posibil să nu mai fie redeschise, iar de disponibilizări ar urma să fie afectaţi şi salariaţii din fabrica de prelucrare a aluminiului din Slatina precum şi cei de la Alum Tulcea.

Începând cu data de 20 decembrie, Uzina de Aluminiu a început campania de închidere a capacităţilor de producţie oprind peste 30 de cuve de electroliză, urmând ca în zilele următoare Alro SA să-şi diminueze producţia cu 60%, fapt ce va duce la trecerea în şomaj tehnic a peste 1.000 de salariaţi din toate sectoarele pe care le deţine Alro (Aluminiu Primar şi Aluminiu Prelucrat) şi Alum Tulcea. În acelaşi timp, se încearcă găsirea de soluţii dacă va fi posibil, pentru menţinerea a 40% din capacitate, aici fiind vorba de energie electrică care nu numai că nu se găseşte pe piaţă, dar şi cantităţile de energie care sunt pe PZU ating preţuri astronomice depăşind suma de 2.300 lei / MWh. Piaţa Zilei Următoare a devenit piaţa de referinţă, când ar trebui să fie piaţa de reglaj„, a spus Popescu.

El a precizat că faţă de anul trecut costul energiei a crescut de circa patru ori şi aceasta trebuie plătită în avans, iar costul producerii unei tone de aluminiu este mai mare decât preţul cu care se vinde această cantitate de metal.

S-ar putea ajunge la închiderea întregii capacităţi de producţie

Liderul sindical susţine că s-ar putea ajunge la închiderea întregii capacităţi de producţie până la finalul lunii martie dacă nu se va găsi „rapid” o soluţie, arătând că o posibilă rezolvare ar fi încheierea unor contracte directe cu furnizorii de energie. Liderul sindical a explicat faptul că la Alro Slatina închiderea unei hale de electroliză închise este „ireversibilă”, deoarece costul redeschiderii s-ar ridica la aproximativ 150 de milioane de dolari. „În această situaţie din care, se pare, cel puţin în acest moment, că nu există nici o şansă de salvare, până la sfârşitul lunii martie, Alro îşi va închide porţile oprind toate capacităţile de producţie de aluminiu primar. Închiderea lui Alro S.A. va avea un impact major asupra taxelor şi impozitelor locale şi centrale, iar peste 20.000 de angajaţi proprii şi din economia orizontală vor putea rămâne fără locuri de muncă, fără nici un sprijin financiar, pur şi simplu vor merge către sărăcie şi foamete, ei şi familiile lor”, a adăugat sindicalistul.

Popescu a spus că o eventuală închidere a Alro Slatina ar afecta şi alte companii din Slatina şi din ţară, precum Altur, Prysmian, Bistriţa Hipoeb, I.C.M Bucureşti, Delta Aluminiu, Rolmis, Vimetco Extrusion etc. Liderul sindical a susţinut că preţul speculativ al energiei electrice va determina „inevitabil” falimentarea mai multor întreprinderi româneşti şi va afecta negativ întreaga populaţie. „Vreau să prezint situaţia artificial creată de către producătorii de energie electrică Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia, care, în mod vădit, foarte bine orchestrat, au dat şi creat falsa impresie că nu pot produce energie electrică mai multă având o capacitate de producţie cu mult mai mică decât produc acum, folosind diverse tertipuri, lucru complet fals şi neadevărat, dar astfel, au reuşit să îşi pună în practică strategia: ‘Dacă nu este energie electrică, trebuie să fie scumpă”, a mai argumentat Constatin Popescu.

Sindicaliştii solicită sprijinul tuturor instituţiilor

El a acuzat „interesele de grup” ale firmelor care tranzacţionează energia în România în scopul obţinerii unor preţuri mai mari. Sindicaliştii solicită sprijinul tuturor instituţiilor ce se pot implica în rezolvarea problemelor privind energia electrică pentru „evitarea colapsului” unităţilor de producţie. Sindicaliştii mai solicită şi un cadru legislativ care „să pună măcar pe picior de egalitate consumatorii, producătorii şi traderii de energie„. Preşedintele Filialei „Cartel Alfa” Olt, Cristel Ioţu, a avertizat că sindicatele au în vedere organizarea unor acţiuni de pichetare a sediilor partidelor, instituţiilor publice, precum şi un miting în faţa Guvernului şi Parlamentului, subliniind că închiderea unor fabrici va avea impact direct asupra salariaţilor şi familiilor acestora.

Atât timp cât angajatorul nu va supravieţui, toţi angajaţii vor pleca acasă. Ce vom face cu cei aproape 3.000 de angajaţi ai Alro Slatina?”, a mai adăugat Cristel Ioţu.