A murit fostul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului. Mesajul patriarhului Daniel

Publicat: 08 oct. 2021, 16:35, de Cezar Amariei, în Cultură , ? cititori
A murit fostul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului. Mesajul patriarhului Daniel

Părinte Vasile, Episcop Emerit și fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a murit în cursul zilei de vineri.

Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoștința slujitorilor sfintelor altare, a viețuitorilor din mănăstiri și a credincioșilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, că Preasfințitul Părinte Vasile, Episcop Emerit și fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în perioada 1998-2019, a trecut la cele veșnice în ziua de vineri, 8 octombrie 2021, la ora 11:30”, a transmis Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Conform acesteia, slujba Prohodului se va oficia în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca luni, 11 octombrie 2021 iar înhumarea va fi în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane

Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Preasfinţitului Părinte Vasile Someșanul, fost Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, arhipăstor misionar şi harnic, promotor şi apărător înţelept al spiritualităţii şi tradiției ortodoxe româneşti, cu o bogată activitate social-filantropică.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Vadului Feleacului şi Clujului, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi”, a transmis și Patriarhul Daniel.

Cine a fost Părintele Vasile

Născut în 1948, a fost hirotonit preot pe 27 noiembrie 1976. În 1995 (de Buna Vestire) a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia, avându-l ca naș de călugărie pe Prea Sfințitul Părinte Episcop Andrei din același oraș.

Ca monah a „îndeplinit ascultarea de stareț”, la Manastirea Nicula, din 1 octombrie 1991 – februarie 1994. În februarie 1994, Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca si exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului si Clujului; a fost hirotesit apoi și în rangul de arhimandrit.

În urma propunerii Înalt Prea Sfințitului Părinte Arhiepiscop Bartolomeu, din vara anului 1998, a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Clujului și hirotonit întru arhiereu, la 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula, de către Prea Fericitul Părinte Patriah Teoctist, Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu, Prea Sfințitul Părinte Episcop Andrei al Alba-Iuliei, Prea Sfințitul Părinte Irineu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.