A murit medicul Gheorghe Mencinicopschi

Medicul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie, la vârsta de 73 de ani, se arată într-un anunț publicat de Electrecord.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit după o îndelungă suferință la plămâni.

„Drum lin, Gheorghe Mencinicopschi!Cercetătorul știintific care a vegheat 42 ani la sănătatea alimentară a poporului român, a trecut prin momente de cumpăna, după ce sănătatea i-a fost grav afectată în Penitenciarul Rahova.Condamnat politic în dosarul “Telepatia””, se arată în anunț.

Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949 în comuna Domnești, județul Argeș. Biolog, biochimist și cercetător român, Mencinicopschi a fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.

Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti.

A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.

Gheorghe Mencinicopschi a obținut 23 brevete de invenții.

Profesorul Mencinicopschi s-a luptat în ultimii ani cu o suferință la plămâni pe care familia a pus-o pe seama perioadei petrecute în detenție la Rahova, după condamnarea din dosarul „Telepatia”.

În luna martie anul trecut, presa scria despre starea precară de sănătate a profesorului Gheorghe Mencinicopschi. Acesta nu mai putea respira fără oxigen și  obosea imediat, având organismul foarte slabit. La acel moment, profesorul a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară, urmând un tratament prescris de Flavia Groşan. Suspiciunea familiei este că a contractat microbul din plamâni în anii de detenţie, în care a fost ţinut în frig, umezeala şi mucegai la Penitenciarul Rahova.

Gheorghe Mencinicopschi a fost încarcerat în 8 august 2014, dupa condamnarea definitivă la opt ani de inchisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în inscrisuri sub semnatură privată. Din această pedeapsă, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adica puțin peste doi ani.

În septembrie 2016, Tribunalul Ilfov a decis definitiv liberarea conditionata a lui Gheorghe Mencinicopschi, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa de opt ani de închisoare primită în dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...