A murit ucigașul lui Che Guevara

Publicat: 14 mart. 2022, 06:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
A murit ucigașul lui Che Guevara

Che Guevara a murit la 39 de ani, pe 9 octombrie 1967, soldatul bolivian Mario Terán Salazar fiind cel care a pus capăt zilelor revoluționarului cubanez. Iată că zilele acestea s-a stins din viață Salazar, la Santa Cruz de la Sierra, în estul Boliviei. Moartea lui a fost însă mai puțin „eroică” decât cea a lui Che, potrivit Rai News.

Cel care l-a ucis pe Ernesto Guevara a murit de un cancer de prostată! Mario Terán „era bolnav și nu era nimic de făcut”, după cum a titrat presa, interesata mai multa de povestea capturării lui Che, mdecît de povestea vieții lui Salazar.
La momentul capturii sale, „Che” era responsabil de câțiva războinici care supraviețuiseră luptei, foametei și bolilor. La 8 octombrie 1967, armata boliviană l-a arestat pe Guevara cu sprijinul a doi agenți CIA cubano-americani. Rănit în luptă, Guevara a fost dus la o școală abandonată din orașul La Higuera. Acolo și-a petrecut ultima noapte.

A doua zi a fost ciuruit de focurile de armă ale lui Terán: „Acela a fost cel mai rău moment din viața mea. În acel moment l-am văzut pe „Che” mare, foarte mare, uriaș. Ochii lui străluceau luminoși. Îl simțeam înălțându-se peste mine și când mă fixa, amețeam. M-am gândit că, cu o mișcare rapidă, „Che” ar fi putut să-mi ia arma. „Stai calm”, a spus el, „și țintește bine! O să ucizi un om!”. Apoi, am făcut un pas înapoi spre pragul ușii, am închis ochii și am tras”, va povesti el la un moment dat.

Ca pe un trofeu macabru

Trupul lui Che Guevara a fost, apoi, transferat la Vallegrande, unde maiorul Roberto Quintanilla a organizat expunerea inamicului ucis, deasupra unei spălătorii publice. Regimul bolivian a vrut să arate cadavrul ca pe un trofeu macabru. Acel trup a fost imortalizat de Marc Hutten, fotograful „France Presse”, și a făcut înconjurul lumii. După 30 de ani de serviciu, sergentul Terán s-a retras la viața privată, evitând presa, conform Rador.
Potrivit unei investigații publicată în urmă cu aproximativ zece ani de ziarul argentinian „Clarín”, președintele Lindon Baines Johnson a fost cel care a dat ordinul uciderii lui Ernesto Guevara, deoarece: „A devenit acum principalul inamic comunist în Războiul Rece cu URSS”.