A scăzut apetența pentru chirurgie, terapie intensivă, avertizează ministrul Rafila

Publicat: 19 apr. 2024, 06:29, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
A scăzut apetența pentru chirurgie, terapie intensivă, avertizează ministrul Rafila
apetență chirurgie terapie intensiva

A scăzut apetența pentru specialitățile grele, (chirurgie, terapie intensivă etc,), dar avem o responsabilitae în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de sănătate, subliniază ministrul Săntății, referitor la medicii rezidenți.

”Avem o problemă legată de pregătirea lor, de atragerea lor. Sigur că putem să punem la punct un mecanism financiar, dar aici mai e o problemă care ține foarte mult de societățile profesionale: să încercăm să avem discuții care să motiveze profesional medicii încă din partea de rezidențiat, ca să putem să îi atragem să facă acest lucru. Sigur că apetența pentru specialitățile grele, care înainte era erau foarte mult disputate, de chirurgie generală, chirurgie toracică, ortopedie, terapie intensivă, care erau foarte căutate, în momentul de față a scăzut. Absolvenții caută alte tipuri de specialități și aici avem de lucru. Avem totuși o responsabilitate în ceea ce privește dezvoltarea sistemului de sănătate în România într-un mod care să răspundă așteptărilor, respectiv o repartiție teritorială echilibrată și până la urmă un acces mai bun al pacienților la servicii medicale”, a precizat ministrul Sănătății la Forumul național de neurologie  ”Împreună pentru viitorul neurologiei”.

Strategia pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare

Cu această ocazie, ministrul Rafila a anunțat că, până la jumătatea anului în curs, Guverul va aproba Strategia națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare.

” Mai este de lucru la partea administrativă şi la modul în care este structurată această strategie. Sunt convins că într-un interval de timp nu foarte lung, până la jumătatea acestui an, vom avea această strategie aprobată de Guvernul României şi implementată”, a explicat ministrul Rafila.

Trombectomii

Conform ministrului Sănătății, este necesar să crească numărul  medicilor care efectuează trombectomii, inclusiv numărul centrelor  unde se efectueză această intervenție.

”Ceea ce am reuşit să facem cu Societatea Română de Neurologie, cu Societatea de Cardiologie şi cu colegii din alte specialităţi este să putem să dezvoltăm această competenţă, acest atestat, care este serios, este de un an de zile, este lung şi care permite medicilor din mai multe specialităţi, nu doar radiologilor intervenţionişti, care sunt liderii – şi trebuie să respectăm acest lucru – acestor proceduri care se aplică cu succes pacienţilor. Trebuie să creştem numărul. O primă estimare este că o să avem 25 de noi specialişti. Discutăm despre nişte centre care trebuie să aibă cel puţin patru sau cinci angajaţi calificaţi să facă trombectomii”, a anunțat ministrul.

Trombectomia reprezintă un tratament chirurgical de extragere a unui trombus (cheag de sânge), recomandat în accidentele vasculare cerebrale.