A venit sezonul Babelor! Ce spune tradiţia

Publicat: 03 mart. 2024, 22:22, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
A venit sezonul Babelor! Ce spune tradiţia

Martie este luna Babelor! Ştiţi cum să vă alegeţi o Babă şi ce spune tradiția? Legenda Babelor este asociată cu cea a Babei Dochia, responsabilă de venirea iernii. Astfel, începând cu 1 martie şi până pe data de 9, Baba Dochia începe să îşi lepede cojoacele, semn că vremea este din ce în ce mai călduroasă. Legenda spune că de zilele Babelor, baba Dochia toarce și își scutură cele nouă cojoace, unul câte unul, în nouă zile.

Cum să vă alegeţi Baba !

Tradiţia spune că alegerea de către orice persoană a unei Babe se poate face în două feluri. Se poate alege o zi după bunul plac, însă alegerea trebuie să fie făcută înainte de perioada 1-9 martie. De asemenea, dacă în unele zone ale țării alegerea Babelor începe pe 1 martie, în zona Dobrogei Babele sunt alese începând cu 2 martie, ziua de 1 martie fiind rezervată Babei Dochia.


O altă variantă este alegerea Babei personale în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba în ziua naşterii, iar dacă data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face adunând cifrele care o compun.
Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. În Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării

Baba Dochia, între tradiţii şi superstiţii

În calendarele străvechi, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că Babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară.
Ziua de 9 martie, când Baba-Dochia îngheaţă pe munte, este considerată hotarul dintre iarnă şi primăvară. După această dată, când se sărbătoresc cei 40 de mucenici, încep zilele Moşilor care anunţă căldura şi vremea bună pentru semănat.

În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat.
Tradiţia spune că Baba Dochia are puterea de a feri de înec ori de a îngrășa vitele. În Ardeal, femeile sunt obligate să nu lucreze cu fusul cât timp durează Babele, pentru a nu atrage asupra lor mânia și blestemele Babei Dochia.