Absența serviciilor medicale și a medicamentelor, o ”eutanasie ascunsă”

Publicat: 15 apr. 2023, 18:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Absența serviciilor medicale și a medicamentelor, o ”eutanasie ascunsă”
Papa Francisc război arme Ucraina

Lipsa medicamentelor și accesul limitat sau imposibil la servicii medicale reprezintă, în opinia papei Francisc, o ”eutanasie ascunsă”, transmite Vatican news.

 Este una dintre realitățile subliniate de suveranul pontif la întâlnirea cu asociația religioasă a instituțiilor socio-sanitare din Italia, care a avut loc săptămâna aceasta la Vatican.

Papa Francisc vorbește despre o”sărăcie sanitară” în Italia, mai ales în unele zone cu situație socio-economică dificilă. În aceste zone, sunt persoane care, din cauza sărăciei, nu-și pot asigura tratamentul, pentru care și coplata este o problemă ceea ce face și mai dificilă situația. Sunt persoane care nu au acces la servicii de sănătate din cauza listelor de așteptare foarte lungi, chiar și pentru consultații urgente și extrem de necesare. Ceea ce afectează demnitatea persoanei, subliniază pontiful.  

”O persoană în vârstă trebuie să-și ia medicamentele și, dacă din motive economice sau pentru un motiv sau altul, nu are aceste medicamente, este vorba despre o eutanasie ascunsă și progresivă. Trebuie să o spunem. Fiecare persoană are dreptul la medicamente, a accentuat Papa. Prin acest apel, suveranul pontif se referă la situația din unele țări, unde sunt ”persoane în vârstă care trebuie să ia patru-cinci medicamente și nu reușește să aibă decât două”. ”Este o eutanasie progresivă”, deoarece nu le dăm ce au nevoie, explică suveranul pontif.