Abu Dhabi Oil Company confirmă preluarea participației de aproape 25% din OMV

Gigantul Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a confirmat miercuri că va achiziţiona o participaţie de 24,9% în grupul energetic austriac OMV, deţinută în prezent de fondul de investiţii din Abu Dhabi, Mubadala Investment, accelerându-şi astfel expansiunea internaţională, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la turbulenţe pe piaţa energiei, transmite Reuters.

Conform datelor Refinitiv, participaţia deţinută de Mubadala în OMV este evaluată la aproximativ 4,1 miliarde de dolari.

ADNOC îşi foloseşte toate forţele în încercarea de a depăşi companiile petroliere internaţionale şi rivalele din Golf în achiziţionarea de active energetice în afara Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Compania preia întreaga participaţie deţinută de Mubadala în OMV, într-o tranzacţie care „marchează următoarea piatră de hotar pentru ADNOC, care îşi accelerează strategia ambiţioasă de creştere pe plan intern şi extern”, au informat într-un comunicat comun ADNOC şi Mubadala.

Tranzacţia, care trebuie aprobată de autorităţile de reglementare, va majora şi deţinerile ADNOC în producătorul de mase plastice Borealis AG şi în compania petrochimică Borouge, listată în Abu Dhabi.

Prima dată informaţia a fost anunţată de Reuters, care a citat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Și norvegienii sunt interesați de OMV

Anunţul ADNOC vine după ce în octombrie presa austriacă a informat că un consorţiu care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV.

Oferta consorţiului norvegian, care nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia, evalua un pachet de 51% din divizia de E&P a OMV în jur de 5,5 – 7 miliarde de dolari.

Într-un comunicat separat, holdingul de stat OBAG, care este cel mai mare acţionar individual la OMV cu un pachet de 31,5% din acţiuni, a informat că ADNOC va deveni un partener strategic pe termen lung în toate zonele de afaceri ale OMV.

ADNOC se concentrează din ce în ce mai mult pe piaţa gazelor din Europa, grăbindu-se să înlocuiască importurile de energie din Rusia, reduse după declanşarea războiului şi impunerea sancţiunilor occidentale.

La începutul acestui an, gigantul Abu Dhabi National Oil Company a achiziţionat o participaţie de 25% la producătorul de mase plastice Borealis AG de la Mubadala Investment Co. Grupul austriac OMV este cel mai mare acţionar al Borealis, cu o participaţie de 75%. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...