Abuzul de antibiotice mărește riscul de declin cognitiv, în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani

Un studiu pe un lot format din 15.000 de persoane arată că a lua frecvent antibiotice după vârsta de 50 de ani mărește riscul de declin cognitiv.

Studiul a fost publicat în revista PlosOne, în luna martie anul acesta.

Legătura dintre antibiotice și declinul cognitiv a fost descoperită de epidemiologi de la Harvard Medical School din SUA, care au studiat efectele asupra sănătății a folosirii cronice pe termen lung a acestor medicamente, în cadrul unui vast proiect numit Nurses Health Study.

Pentru acest proiect, ei au monitorizat mii de asistente cărora li s-au prescris antibiotice pe termen lung pentru infecții respiratorii, probleme dentare, acnee și infecții urinare. Capacitatea cognitivă a fost evaluată, în medie după șapte ani de la începutul folosirii antibioticelor, cu ajutorul testelor online efectuate la domiciliu. Și rezulatele testelor au fost mai puțin bune, în cazul asistentelor care au luat antibiotice timp de cel puțin două luni la rând.

”Ținând seama de efectul profund al folosirii antibioticelor asupra microbiotului intestinal, axa intestin-creier ar putea fi un mecanism posibil pentru a lega antibioticele de funcția cognitivă”, explică autorii studiului.

”Aceste rezultate subliniază importanța unei prescripții responsabile de antibiotice, în special în cazul persoanelor în vârstă”, mai adaugă aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...