Abuzul de antibiotice mărește riscul de declin cognitiv, în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani

Publicat: 30 mart. 2022, 11:45, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Abuzul de antibiotice mărește riscul de declin cognitiv, în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani
Medicamente

Un studiu pe un lot format din 15.000 de persoane arată că a lua frecvent antibiotice după vârsta de 50 de ani mărește riscul de declin cognitiv.

Studiul a fost publicat în revista PlosOne, în luna martie anul acesta.

Legătura dintre antibiotice și declinul cognitiv a fost descoperită de epidemiologi de la Harvard Medical School din SUA, care au studiat efectele asupra sănătății a folosirii cronice pe termen lung a acestor medicamente, în cadrul unui vast proiect numit Nurses Health Study.

Pentru acest proiect, ei au monitorizat mii de asistente cărora li s-au prescris antibiotice pe termen lung pentru infecții respiratorii, probleme dentare, acnee și infecții urinare. Capacitatea cognitivă a fost evaluată, în medie după șapte ani de la începutul folosirii antibioticelor, cu ajutorul testelor online efectuate la domiciliu. Și rezulatele testelor au fost mai puțin bune, în cazul asistentelor care au luat antibiotice timp de cel puțin două luni la rând.

”Ținând seama de efectul profund al folosirii antibioticelor asupra microbiotului intestinal, axa intestin-creier ar putea fi un mecanism posibil pentru a lega antibioticele de funcția cognitivă”, explică autorii studiului.

”Aceste rezultate subliniază importanța unei prescripții responsabile de antibiotice, în special în cazul persoanelor în vârstă”, mai adaugă aceștia.