Acad. Constantin-Ionescu Tîrgoviște: Obezitatea este soră bună cu diabetul

Bunăstarea și abundența proprii societății moderne deschid calea obezității, aceasta din urmă fiind ”soră bună cu diabetul”, a subliniat acad. Constantin-Ionescu Tîrgoviște, la  Conferinţa Naţională „Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice” de la Târgu Mureş.

Bunăstarea și abundența care caracterizează și societatea modernă conduc la obezitate. Obezitatea este soră bună cu diabetul. Iată cum a evoluat de-a lungul timpului și predicțiile, după cum vedeți, sunt cele care îngrijorează pentru că diabetul este o problemă mare, din ce în ce mai mare și mai costisitoare (…) Este o problemă de sănătate publică care trebuie să ne preocupe (…) Multitudinea de complicații care se asociază cu diabetul sunt pediatro-diabetologie, socio-diabetologie, cardio-diabetologie, neuro-diabetologie. Uitați-vă câte ”ologii” se asociază cu această boală insinuoasă. E cunoscută din vechime, de acum 3.000 de ani, dar secretele acestei boli au continuat și continuă până în zilele noastre (…) Prevenția totdeauna e mai bună decât tratamentul”, a explicat acad. C.I. Tîrgoviște.

Prevalenţa diabetului zaharat este în creştere la nivel mondial şi că, dacă în anul 2021 existau 537 de milioane de persoane cu această afecţiune, în anul 2030 se estimează ca numărul acesta să crească la 600 de milioane, iar în 2045, la 783 de milioane, a subliniat acad Tîrgoviste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...