Acesta să fie locul în care a fost decapitat Sfântul Ioan Botezătorul?

O echipă de arheologi anunţa la începutul anului că a fost descoperit locul în care a fost condamnat la moarte şi decapitat Ioan Botezătorul, respectiv în jurul anului 29 e.n. Mai exact, arheologii ar fi descoperit, în Iordania, tronul regelui Irod.

Potrivit Live Science, după anunţarea descoperirii, oamenii de ştiinţă s-au împărţit în două tabere: una în care se află cei care se declară convinşi de importanţa descoperirii şi alta în care se află cei care rămân sceptici.

Biblia şi cronicarul roman Flavius Iosefus (37 e.n.-100 e.n.) descriu modul în care regele Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, l-a executat pe Ioan Botezătorul. Cronicarul Flavius Iosefus precizează că execuţia s-a desfăşurat la Machaerus, un fort israelian situat în apropiere de ţărmul Mării Moarte, aflat în prezent pe teritoriul Iordaniei.

Care este „povestea”

Irod Antipa se temea de influenţa în creştere exercitată de Ioan Botezătorul în rândul populaţiei israelite, motiv pentru care l-a executat, conform lui Flavius Iosefus. Biblia descrie această execuţie într-un mod mult mai elaborat, indicând faptul că Irod nu dorea moartea lui Ioan, dar până la urmă a cedat şi a acceptat executarea acestuia în schimbul unui dans, dintr-un capriciu al viitoarei sale fiice vitrege.

Printre altele, Biblia menţionează că Irod Antipa urma să se căsătorească cu o femeie pe nume Irodia, însă amândoi erau divorţaţi, iar Ioan Botezătorul a obiectat cu privire la această uniune. Potrivit „legendei” arhicunoscută, la nunta celor doi, fiica Irodiei, Salomeea, „a dansat atât de frumos, încât regele Irod Antipa, fermecat de graţia ei, i-a promis că îi va da orice îi va cere în schimb”.

Îndemnată de mama ei, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezătorul. Regele Irod a şovăit să-i îndeplinească dorinţa, însă în cele din urmă a acceptat, iar Ioan Botezătorul a fost decapitat. Și așa a ajuns să fie oferit capul Sfântului fiicei Irodiei, pe o tavă.

Epilog: Ringul de dans al Salomeii

O curte interioară descoperită la Machaerus este, probabil, locul în care Salomeea şi-a fermecat viitorul tată vitreg cu dansul ei şi unde Irod Antipa a luat decizia de a-i oferi capul sfântului Ioan pe tavă, scrie Győző Vörös, directorul proiectului „Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea”, în cartea „Holy Land Archaeology on Either Side: Archaeological Essays in Honour of Eugenio Alliata” (Fondazione Terra Santa, 2020). În această curte se află o nişă în formă de apsidă, care este, probabil, ceea ce s-a păstrat din tronul pe care a stat Irod Antipa.

Se pare că tocmai ruinele acestei curți au fost descoperite de către arheologi, în 1980, însă ei nu au recunoscut nişa ca făcând parte din tronul lui Irod Antipa până recent. Astfel, prezența tronului ar confirma parțial ipoteza că acesta este spaţiul în care s-au produs condamnarea şi execuţia lui Ioan Botezătorul.

Cred că este probabil, din punct de vedere istoric, ca aceste săpături arheologice să fi adus la lumină ‘ringul de dans’ al Salomeii”, a comentat Morten Horning Jensen, profesor la Şcoala Norvegiană de Teologie şi autorul cărţii „Herod Antipas in Galilee” (editura Mohr Siebeck, 2010). Pe de altă parte Eric Meyers, profesor emerit de studii iudaice la Duke University, susţine, la rândul său, că este destul de posibil ca descoperirea să fie chiar tronul lui Irod…Rămâne de văzut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...