Acord trilateral în domeniul energiei verzi, semnat la București

Publicat: 04 sept. 2024, 14:32, de Autor: George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Acord trilateral în domeniul energiei verzi, semnat la București

Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA și companiile Georgian State Electroysstems (Georgia), AzerEnerji (Azerbaidjan) şi MVM Electrical Works (Ungaria) au semnat, pe 3 septembrie, un acord în domeniul energiei verzi.

Semnatarii sunt parte a Acordul de asociere a acționariatelor (Shareholders’ Agreement) al companiilor din proiect (de tip Joint Venture) „Green Energy Corridor Power Company”, cu sediul în România.

Semnarea acordului s-a realizat în marja celei de-a 8-a Reuniuni Ministeriale care s-a desfăşurat la Palatul Victoria, arată un comunicat de presă făcut public de Guvern.

Potrivit comunicatului, această societate va avea ca scop implementarea proiectul Green Energy Corridor, respectiv un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care va conecta, prin Marea Neagră, România şi Georgia, conexiunea fiind prelungită în Ungaria şi Azerbaidjan.

Acordul asociaţilor a fost încheiat în aplicarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării şi Transportului Energiei Verzi, Proiectul Green Energy Corridor, ca urmare a Memorandumului de Înţelegere semnat la Bucureşti în data de 27 mai 2024.

Documentul care stă la baza înfiinţării societăţii de tip Joint Venture „Green Energy Corridor Power Company” a fost semnat în prezenţa miniştrilor din cele patru state membre ale Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria.

La lucrările Reuniunii Ministeriale şi la ceremonia de semnare a acordului acţionarilor JV au participat din partea Transelectrica domnul Ştefăniţă Munteanu, Preşedintele Directoratului, şi Bogdan Tonescu şi Florin Tătatu, membri ai Directoratului.

Implementarea Proiectului Green Energy Corridor va contribui semnificativ la consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale, îmbunătăţirea conectivităţii în zona Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile şi la creşterea ponderii acesteia în mixul energetic naţional.

Prin realizarea acestor paşi, România adoptă o viziune pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea domeniului energetic. Green Energy Corridor este un proiect esenţial prin care ţara noastră va deveni un pilon al stabilităţii şi securităţii energetice în regiune, se menţionează în comunicat.