Acțiunile Premier Energie, la fel de tentante ca Hidroelectrica, la BVB

Publicat: 13 mai 2024, 10:33, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Acțiunile Premier Energie, la fel de tentante ca Hidroelectrica, la BVB

După oferta publică de acțiuni a Hidroelectrica la Bursa de Valori București, acțiunile operatorului din energie, Premier Energie, s-au dovedit la fel de tentante pentru investitori, iar cererea micilor investitori a depășit așteptările, acțiunile dedicate acestora fiind suprasubscrise.

Aceasta în condițiile în care, în primele trei zile de la demararea operațiunii de piață au putut beneficia de un discount de 5 la sută, din prețul la care se va încheia oferta.

Deoarece subscrierile au fost făcute la preţul maxim din ofertă, de 21,5 lei pe acțiune, valoarea ordinelor lansate de investitorii de retail au depășit un miliard de lei, arată datele BVB.

La sfârșitul săptămânii trecute, retailerii lansaseră ordine de cumpărare pentru circa 47 milioane de acţiuni ale companiei energetice, echivalentul unei suprasubscrieri de circa 550, față de numărul de titluri pe care le-ar primi în scenariul de bază, ce presupune vânzarea a aproape 7,19 milioane de acţiuni către micii investitori.

Premier Energy vinde pe bursă până la 31,25 milioane de acţiuni (25 milioane de acţiuni noi şi 6,25 milioane de acţiuni existente), plus încă 4,68 milioane de acţiuni pentru stabilizare, 20 la sută din titluri fiind destinate retailului şi 80 la sută investitorilor instituţionali.

Oferta totalizează 35,94 milioane de acţiuni. Intermediarii din piață pot suplimenta oferta cu 6,25 milioane acţiuni, în cazul unei cereri mari, potrivit prospectului, publicat de Premier Energie (symbol PE, la BVB).

Intervalul orientativ al preţului ofertei a fost stabilit între 19 lei şi 21,50 lei pe titlu, dar investitorii de retail au subscris la preţul maxim.

Preţul final al operaţiunii va fi stabilit de instituţionali, care de obicei subscriu în ultimele zile ale ofertei. Perioada de subscriere se va încheia miercuri, 15 martie.

În cazul în care oferta se va încheia cu succes, data estimată pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti este 27 mai, sub simbolul PE.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi. În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici şi întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013. Compania este deţinută integral de EMMA Capital.

La 31 decembrie 2023, grupul generase venituri consolidate de 912 milioane de euro, și a avut un profit net de 78,8 milioane de euro.