Adevărul crud: Cât a pierdut turismul?

Publicat: 29 ian. 2021, 09:30, de Roxana Roseti, în Travel , ? cititori
Adevărul crud: Cât a pierdut turismul?

Anul 2020 a fost cel mai prost an din istoria turismului, cu 1 miliard mai puține sosiri internaționale comparativ cu 2019, spune Organizația Mondială a Turismului (OMT).

Sectorul turistic mondial a fost greu lovit în 2020, ca efect al restricțiilor de călătorie cauzate de pandemia Covid-19. Pentru Europa, declinul este de 70% pe parcursul anului, dar continentul a cunoscut „cea mai mare scădere a cifrelor absolute”, cu 500 de milioane de sosiri mai puține. Orientul Mijlociu și Africa au înregistrat o scădere de 75%, iar America cu 69%.

1,3 trilioane USD  reprezintă de peste 11 ori pierderea înregistrată în timpul crizei economice mondiale din 2009 și corespunde unei scăderi de 74% a sosirilor de turiști în lume comparativ cu 2019, indică un comunicat de presă al OMT, agenția Națiunilor Unite cu sediul la Madrid.

Locurile de muncă directe sunt amenințate în turism

În timpul crizei din 2008-2009, numărul vizitatorilor a scăzut cu doar 4%. Potrivit analiștilor, între 100 și 120 de milioane de locuri de muncă directe sunt amenințate în turism, multe dintre ele în întreprinderi mici și mijlocii. OMT constată de asemenea o „deteriorare a perspectivelor globale pentru o revenire în 2021” și estimează că „vor dura doi și jumătate până la patru ani pentru ca turismul internațional să revină la nivelurile din 2019”. „Suntem conștienți că această criză este departe de a fi terminată”, a declarat secretarul general Zurab Pololikashvili, citat în comunicatul de presă. „Armonizarea, coordonarea și digitalizarea măsurilor de reducere a riscului de călătorie legate de COVID-19, inclusiv certificatele de screening, urmărire și vaccinare, sunt fundamentale pentru promovarea călătoriilor în condiții de siguranță și pregătirea pentru recuperarea turismului atunci când condițiile o permit”, adaugă Pololikashvili.

Asia-Pacific este regiunea care a înregistrat cea mai mare scădere a sosirilor în 2020 (-84% pe un an), deoarece a fost prima afectată de pandemie și menține în prezent cele mai puternice restricții la călătorii.