Adevărul despre vaccinuri. Anchetă la nivel internațional

Publicat: 15 oct. 2022, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Adevărul despre vaccinuri. Anchetă la nivel internațional

Adevărul despre vaccinuri este solicitat în prezent pe întreg mapamondul. Mai ales acum, când Parchetul European (EPPO) a confirmat că are o anchetă în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, conform unui comunicat oficial.

”EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepţională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat”, precizează instituţia.

Parchetul european a precizat că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă

Adevărul despre vaccinuri. Anchetă la nivel internațional

Investigația Parchetului European ar viza atât modul în care Comisia Europeană ar fi realizat achiziția centralizată de vaccinuri dar și achizițiile făcute ulterior de diverse țări europene.

Mega-acordul” încheiat de Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, care reglementează livrarea vaccinurilor Pfizer în țările Uniunii Europene, până în 2023, a stârnit valuri de controverse și nemulțumiri.

Gestionarea documentelor de către Comisia Europeană a fost declarată de numeroase redacții ca fiind în contrast cu regulile de transparență asumate:„Comisia UE șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată” și este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele” preciza Der Spigel.

Adevărul despre vaccinuri. Anchetă la nivel internațional

Potrivit New York Times, cei doi fuseseră în strânsă legătură, au comunicat intens mai bine de o lună pentru livrarea a până la 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-Covid, al companiei.

Ancheta Ombudsmanului European în această chestiune s-a lovit de un zid de tăcere; la momentul respectiv, Comisia a susținut că nu mai deținea mesajele text în dosar.

Și în România a fost contestată achiziția de vaccinuri, notează g4media.ro: liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în luna aprilie, că cineva trebuie să explice cum s-au cumpărat în timpul pandemiei de coronavirus 100 de milioane de vaccinuri de peste 700 de milioane de euro, pentru 15 milioane de oameni. ”Poate și în fața procurorilor” ar trebui să fie date explicațiile, a declarat șeful PSD.

Președintele Camerei Deputaților nu înțelege de ce România a mai cumpărat 40 de milioane de doze de vaccin, deși avea în stocuri 65 de milioane de doze de ser anti-COVID-19, potrivit sursei amintite.