Adevărul: Viața noastră va fi mult mai scumpă în 2022?

O întrebare care se află pe buzele tuturor la fiecare început de an, dar parcă în acest an e mai pregnantă: Viața noastră va fi mult mai scumpă față de anul trecut? 

Românii se pot confrunta cu un nou val de scumpiri după ce se vor opri compensările la facturi pentru energie și gaze, atrag atenția experții economici. În plus, e de așteptat ca și moneda euro să crească. Începutul de an a adus și rate mai mari pentru creditele în lei. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 3,01%, de la 3,02% cât a fost recordul de luni și de la 1,8%, cât era la 1 octombrie.

În creștere a fost în ultima vreme și IRCC pentru creditele în lei luate din mai 2019 încoace. „Din punct de vedere al inflației, știm că vom avea valul de inflație în aprilie, odată cu eliminarea compensărilor la energie și gaze. Va fi un val semnificativ pentru că vom plăti facturi aproape duble pentru că nu va mai fi ajutorul statului, ai depreciere a cursului euro care intervine, se va duce în 5 lei fără nicio problemă”, este de părere consultantul financiar Adrian Negrescu.

Ce va pune gaz pe foc inflației

Acesta a comentat pentru Radio Europa FM evoluția lucrurilor din punct de vedere financiar, pe fondul faptului că 1 euro a fost cotat marți de BNR la 4 ,94 lei, iar dolarul american la 4, 37 lei. „Și scumpirea carburanților, odată cu mărirea accizelor, va avea influențe în curând”, estimează Adrian Negrescu:

Creșterea prețurilor la benzină și motorină în primul trimestru, practic, va pune gaz pe foc inflației. Pe lângă scumpirile la utilități, la energie electrică, la gaze, iată că și această creșterea a prețului carburanților va influența cam tot ce înseamnă produse și servicii în România. Practic, în 2022, viața noastră va fi mult mai scumpă față de ce s-a întâmplat în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...