Adio centrale pe gaz, din 2024! Directiva UE care dă românilor fiori reci

Publicat: 01 oct. 2023, 22:01, de Florentin Lucaniuc, în ECONOMIE , ? cititori
Adio centrale pe gaz, din 2024! Directiva UE care dă românilor fiori reci

Anul 2024 vine cu noi modificări pentru români. UE spune că, indicat ar fi să treacă la alte surse de încălzire, mai performante decât centralele pe gaz.

Uniunea Europeană și-a făcut un obiectiv clar: până în anul 2030, dorește să facă o economie de 11,7% din energia finală față de scenariul inițial de referință stabilit în anul 2020. Fiecare țară membră va trebui să stabilească un procent de economisire anuală de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru perioada 2024-2026, cuantumul va fi de 1,3%, iar următorii ani, 2026 până în 2028, de 1,5%. La finalul perioadei, între anii 2028 și 2030, va fi de 1,9%.

Noi prevederi de la 1 ianuarie 2024

Anul 2024 vine cu noi modificări pentru români. Indicat ar fi să treacă la alte surse de încălzire, mai performante decât centralele pe gaz. De asemenea, din anul 2026, vor fi noi măsuri în clădirile rezidențiale, dar si scutiri pentru consumatoarele de energie, până pe 31 decembrie 2030.„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.

Ce se întâmplă cu aragazele

În luna mai a anului 2023, oficialii de la Bruxelles au emis directive potrivit cărora cetățenii Uniunii Europene ar trebuie să facă economie la energie. Printre electrocasnicele care ar trebui adaptate, se numără și cele pe gaz. După ani buni în care acest electrocasnic a fost utilizat, Uniunea Europeană ar vrea să îl elimine, inclusiv, din gospodăriile românilor. Se pare că aragazul pe gaz emană dioxid de azot peste limitele admise de către Uniune. Ca urmare, ar putea fi interzis, dar nu a fost încă stabilită, în mod oficial, o dată. O alternativă la aragazul clasic este plita electrică. Acest electrocasnic se bazează pe încălzirea elementelor și este mai ușor de întreținut decât un aragaz. Chiar dacă produsul are multe beneficii, prezintă și un mare dezavantaj: consumul de curent electric. Astfel, se va simți o diferență pentru cei care achiziționează electrocasnicul, comparativ cu vechiul aragaz.

Prețul unei plite electrice diferă extrem de mult, în funcție de dimensiunile, specificațiile, anul de fabricație și multe altele. Electrocasnicul poate fi achiziționat la 300 de lei, dar și la 2.000 de lei sau chiar mai mult.