Adio centrale pe gaz, din 2024! Directiva UE care dă românilor fiori reci

Anul 2024 vine cu noi modificări pentru români. UE spune că, indicat ar fi să treacă la alte surse de încălzire, mai performante decât centralele pe gaz.

Uniunea Europeană și-a făcut un obiectiv clar: până în anul 2030, dorește să facă o economie de 11,7% din energia finală față de scenariul inițial de referință stabilit în anul 2020. Fiecare țară membră va trebui să stabilească un procent de economisire anuală de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru perioada 2024-2026, cuantumul va fi de 1,3%, iar următorii ani, 2026 până în 2028, de 1,5%. La finalul perioadei, între anii 2028 și 2030, va fi de 1,9%.

Noi prevederi de la 1 ianuarie 2024

Anul 2024 vine cu noi modificări pentru români. Indicat ar fi să treacă la alte surse de încălzire, mai performante decât centralele pe gaz. De asemenea, din anul 2026, vor fi noi măsuri în clădirile rezidențiale, dar si scutiri pentru consumatoarele de energie, până pe 31 decembrie 2030.„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală. Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.

Ce se întâmplă cu aragazele

În luna mai a anului 2023, oficialii de la Bruxelles au emis directive potrivit cărora cetățenii Uniunii Europene ar trebuie să facă economie la energie. Printre electrocasnicele care ar trebui adaptate, se numără și cele pe gaz. După ani buni în care acest electrocasnic a fost utilizat, Uniunea Europeană ar vrea să îl elimine, inclusiv, din gospodăriile românilor. Se pare că aragazul pe gaz emană dioxid de azot peste limitele admise de către Uniune. Ca urmare, ar putea fi interzis, dar nu a fost încă stabilită, în mod oficial, o dată. O alternativă la aragazul clasic este plita electrică. Acest electrocasnic se bazează pe încălzirea elementelor și este mai ușor de întreținut decât un aragaz. Chiar dacă produsul are multe beneficii, prezintă și un mare dezavantaj: consumul de curent electric. Astfel, se va simți o diferență pentru cei care achiziționează electrocasnicul, comparativ cu vechiul aragaz.

Prețul unei plite electrice diferă extrem de mult, în funcție de dimensiunile, specificațiile, anul de fabricație și multe altele. Electrocasnicul poate fi achiziționat la 300 de lei, dar și la 2.000 de lei sau chiar mai mult.

16 COMENTARII

  1. După părerea mea ar fi bine să se elimine și toate sursele de poluare atmosferica intensă, cum ar fi tehnologiile militare de zbor și marine sau submarine, platformele de foraj petrolier, minele de titan , litiu, cobalt, etc, industriile de orice fel, morile de vînt eoliene, în general tot ceea ce face obiectul existenței corporațiilor. Nu doar centralele de apartament și vacile.

  2. Centralele pe gaze nu se amortizeaza financiar in apartamentele de blocuri si polueaza. Dar aragazele nu pot fii inlocuite in blocurile dinainte de 1990. Nu va tine reteaua electrica. Trebuie cablajul dn pereti schimbat pentru sistem trifazat si pe baxa de cupru. Altfel vor fi mii de incendii prin suprasolicitare. UE decide multe tampenii.

  3. MUE a înnebunit: Nu se mai oprește din dat directive aberante.
    Ascultă fă Ursula ,și terminați cu prostiile
    .Lăsați oamenii-n pace , nu-i mai stresați cu ordinele transgenderului Schwab, „șeful la Davos ” consiliat de homo -evreul Harrari .
    Lăsați -o mai ușor cu Green Deal-ul , că lucrurile nu stau , cum zic specialiștii ” de casă ai MUE, că MUE a mai aproape de realitate decât UE.
    Du-te la dracu’ UE, cât mai curând! Îți doresc un sfârșit european , fără convulsii!

  4. Exista pe piata centralele Blackbox-heating, de care nu pomeneste nimeni. Sunt economice, prietenoase cu mediul si cu o durata de viata foarte lunga. Incomparatie cu pompele de caldura ,Blackbox este foarte mica ca si dimensiuni, si cu un consum redus de energie si sa nu mai vorbim de pret ,care este cu 75 la suta mai mic decat pretul pompei de caldura.

  5. Bună ziua. Avioane, război, bombe cu fosfor, încălzire cu lemne și wc în fundul curții….lasati-o pe aia cu gazele și curentul. Ați oprit programul fotovoltaicelor dar dați curent moca moldovenilor. Un stat incapabil și mafiot. Sau capabil doar la furaciune pentru inculții pe care îi suportam de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole