Administrația Biden va restabili măsurile de protejare a speciilor pe cale de dispariție eliminate de executivul lui Trump

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a anunţat vineri că doreşte să restabilească măsurile de protejare a speciilor pe cale de dispariţie, care au fost substanţial relaxate de executivul predecesorului său, Donald Trump, informează AFP.

Agenţia americană pentru observare oceanică şi atmosferică (NOAA) va iniţia procesul de reglementare în lunile următoare pentru revizuirea, anularea sau restabilirea a cinci măsuri ale Legii privind speciile pe cale de dispariţie finalizate de administraţia anterioară.

Această lege ce datează din 1973, un reper mondial în ceea ce priveşte protecţia mediului, a permis salvarea vulturului pleşuv, emblema ţării, de la dispariţie. Legea a fost modificată semnificativ de executivul republican condus de Donald Trump.

A fost eliminată, în special, o clauză ce acorda automat aceeaşi protecţie speciilor ameninţate şi speciilor aflate în pericol imediat de dispariţie.

De asemenea, companiile pot construi acum drumuri, conducte de petrol, de gaz, mine şi alte proiecte industriale în zone desemnate drept habitat critic pentru o specie pe cale de dispariţie.

Administraţia democrată a anunţat, printre altele, intenţia de a anula aceste două măsuri.

Se are în vedere elaborarea unei legi, în al cărei proces de redactare va fi permisă o perioadă de comentarii publice.

„Suntem recunoscători că administraţia Biden face progrese pentru a proteja speciile aflate cel mai mult în pericol prin inversarea măsurilor din epoca Trump, dar timpul trece”, a declarat organizaţia ecologistă Earthjustice, care şi-a exprimat îngrijorarea, într-un comunicat, în legătură cu riscul ca acest proces să dureze luni sau chiar ani.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole