Adrain Câciu este ferm convis că OMV Petrom vor plăti taxa de solidaritate în România

Deși mai cere lămuriri de la Comisia Europeană, Adrian Câciu a declarat că sigur OMV Petrom va plăti taxa pe solidaritate în România, nu în Austria, așa cum a anunțat compania.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că, în câteva zile, România va primi răspunsul de la Comisia Europeană dacă taxa de solidaritate în energie va fi aplicată şi OMV Petrom, după ce această companie susţine că nu trebuie să o achite, precizând că toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii.

“Guvernul a implementat şi acest pilon 3, contribuţia de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puţin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri şi venituri excepţionale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creşterea costului vieţii, atât pentru cetăţeni, dar şi creşterea costului şi pentru companii şi este o chestiune pe care a recunoscut-o şi Europa. România a făcut aceşti paşi încă din ianuarie 2022”, a declarat Adrian Câciu. 

El a precizat că a fost cerută Comisiei Europene o interpretare legată această contribuţie de solidaritate. 

“Pentu a nu mai fi neclarităţi în interpretarea şi a regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2 definiţii din regulament şi această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul care spune că în cazul în care există neclarităţi în implementar pe ceea ce înseamnă contribuţia de solidaritate statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare”, a transmis ministrul Finanţelor. 

El a explicat şi de ce această clarificare nu a fost realizată mai devreme. 

“Înainte de a se aproba ordonanţa, consultările cu Comisia s-au referit la complementaritatea acţiunilor Guvernului în sensul în care ceea ce s-a stabilit deja să nu fie exclus dacă introduci noua contribuţie de solidaritate pentru că vizează până la urmă şi tipuri de venituri diferite. Unele sunt venituri excedentare şi avem contribuţia la fondul de tranziţie energetică şi altele sunt supraimpozitări ale profitului din care se deduc anumite cheltuieli. Şi răspunsul Comisiei a fost că ele sunt complementare şi pot funcţiona împreună”, a mai afirmat Adrian Câciu. 

Întrebat dacă este sigur că nu există posibilitatea ca OMV Petrom să nu se încadreze în acea cifră de afaceri, ministrul Finanţelor a răspuns: “Sunt foarte sigur”.  

El a precizat că răspunsul de la Comisia Europeană în această  chestiune va veni în câteva zile.  

“În câteva zile cred că se va primi şi răspunsul de la Comisie. Am avut o serie de întâlniri informale. Şi Comisia este pusă într-o situaţie de dinamică şi de adaptare pentru că sunt lucruri noi care se petrec într-un mod oarecum excepţional şi atunci când se redactează actele normative inclusiv la nivel de Parlament European, de Comisie, fiind totul făcut într-o viteză pe care nici Europa nu a întâlnit-o, comportă necesitatea de clarificare, de interpretare astfel încât toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii”, a mai declarat Adrian Câciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...